A 100 leggazdagabb magyar 2020: Meglepetés!!! Nem Mészáros Lőrinc lett az első >>>

100 leggazdagabb magyar 2020: Meglepetés!!! Nem Mészáros Lőrinc lett az első >>>

A koronavírussal együtt fellépő válság szele eddig éppen csak, hogy megcsapta a magyar gazdagokat. Az idén 19. alkalommal megjelent 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány számításai szerint ugyanis

összvagyonuk 4568,1 milliárd forintra csökkent, ami 64,9 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Csak részben van benne a válság

A Szakonyi Péter és csapata által összeállított, 2002 óta megjelenő kiadvány idei vagyonértékelése még nem tartalmazhatja a 2020-ban várható visszaeséseket, alapja a cégek és magánszemélyek 2019-es eredménye, ez pedig kifejezetten jó év volt. Ugyanakkor a március és május közötti időszakot már figyelembe vették, a gazdasági hatások közül a nemzetközi és budapesti tőzsde árfolyamok zuhanása volt a legfeltűnőbb – így, és ezért csökent a kiadványban szereplő több gazdag vagyona.

Mások mellett Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt , Bojár Gábor és Váradi József voltak ennek kárvallottjai.

Gattyán ráelőzött Mészárosra

Az élen idén is az OTP-vezér Csányi Sándor áll 310 milliárdos vagyonnal – ez 50 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly májusban. A második helyre Gattyán György jött föl 280 milliárdra becsült vagyonnal, amit az is indokolt, hogy az online iparágat egyáltalán nem érintette kedvezőtlenül a járvány, és az ezzel járó válság.

Gattyán ezzel megelőzte Mészáros Lőrincet, aki ugyan tavaly is jelentős közbeszerzéseket tudott besöpörni, de a cégcsoport egyes részeit így például a Hunguest láncot a padlóra küldte a járvány. Vagyona így 270 milliárdra olvadt, a tavalyi 296 milliárd forintról.

Új nevek a listán

A hazai gazdagok élmezőnyében lényeges átrendeződés figyelhető meg. A ranglista negyedik helyére lépett elő Felcsuti Zsolt, az MPF ipari holding többségi tulajdonosa. Bekerült az első tízbe a hazai ingatlanfejlesztés új generációját képviselő Jellinek Dániel. A kilencedik helyen álló üzletember tavaly egy sor jelentős befektetést valósított meg – így többek közt cége, az Indotek a tulajdonába került a budapesti Sofitel és a Gellért hotel.

A 100 Leggazdagabb magyar idei kiadásában öt új név szerepel, kettő az építőipart képviseli, egy-egy személy pedig az agráriumot, a pénzügyet és a kommunikációt.

A Mészáros Lőrinc köréhez sorolt Vida József többek között pénzinézeti szektorban aratott sikereket, Rencsár Kálmán, és a Szeivolt család az építőipari megrendeléseknek köszönhetően került a leggazdagabbak listájára, az agráriumban jelentős szerepet játszó Kárpáti László pedig visszatérő, hiszen korábban már szerepelt a 100 leggazdagabb listáján.

A kommunikációs szakmát B. képviseli, aki a róla szóló szócikket kivetette a lapból, így róla csak annyit tudunk meg, hogy 11,3 milliárd forintos vagyont társít hozzá a kiadvány.

A Mészáros Lőrinc köreihez köthető, egyebek mellett a Duna Aszfaltról is ismert Szíjj László 120 milliárddal a hetedik, a 4iG-s Jászai Gellért 20 milliárddal a hatvanötödik. A miniszterelnök veje, Tiborcz István 35,8 milliárdos vagyonával a 32. leggazdagabb, Spéder Zoltán 28 milliárdos vagyonával a negyvennyolcadik.

Volt, aki sokat bukott

Simicska Lajos csak a 49. helyre fért fel, vagyonát 2016 ban még 83 milliárdra becsülték, ez mára szerény 27 milliárd forintra apadt. Simicska egykori szövetségesének, Nyerges Zsoltnak 34 milliárd forintos vagyona van. A gazdasági válság érzékeny veszteségeket okozott Varga Zoltánnak, a tavaly becsült 47 milliárd után az idei kiadvány szerint mindössze 20,8 milliárdos vagyona van.

Váradi Józsefnek, a Wizz Air vezérének a tavalyihoz képest harmadára, 11 milliárd forintra apadt a vagyona.

Volt, aki sokat bukott

Simicska Lajos csak a 49. helyre fért fel, vagyonát 2016 ban még 83 milliárdra becsülték, ez mára szerény 27 milliárd forintra apadt. Simicska egykori szövetségesének, Nyerges Zsoltnak 34 milliárd forintos vagyona van. A gazdasági válság érzékeny veszteségeket okozott Varga Zoltánnak, a tavaly becsült 47 milliárd után az idei kiadvány szerint mindössze 20,8 milliárdos vagyona van.

Váradi Józsefnek, a Wizz Air vezérének a tavalyihoz képest harmadára, 11 milliárd forintra apadt a vagyona.

Széles Gábornak a kiadvány 170 milliárdra becsüli a vagyonát, a mostanában zűrösebb időket élő műtrágyakirály Bige Lászlónak 112 milliárdra, ezzel ő a 10. leggazdagabb.

A Fornetti atyja, az egyik leghíresebb magyar self made man, Palásti József melegétel- és street food automatákkal tarolná le most a környéket. Interjú.

Schmidt Máriának és családjának 59 milliárdra teszik a vagyonát, amellyel a 21. a listán. A Fornettivel nagyra nőtt, majd azóta új vállalkozásokba fogó Palásti József vagyona 17 milliárdos.  Az Orbán Viktorral, Csányi Sándorral és Mol-vezér Hernádi Zsolttal is jó viszonyt ápoló Garancsi István 66 milliárdjával a 15., őt Leisztinger Tamás előzi 86 milliárd becsült vagyonnal. Hernádi vagyonát 18,3 milliárdra becsülik.

A trafikrendszer egyik nagy nyertese, a dohányboltellátót is részben tulajdonló continentalos Sánta János vagyona 15 milliárdra nőtt. Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak 11,4 milliárdos a vagyona, ez jelentős visszaesés a 2018-ban becsült 47 milliárdhoz képest.

A befolyásosok listája

Idén kilencedik alkalommal közli a magazin a legbefolyásosabbak listáját is. Ezt nem meglepő módon Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, mögötte a második Csányis Sándor, a harmadik pedig Mészáros Lőrinc.

A negyedik helyen Matolcsy György, Pintér Sándor belügyminiszter egy helyet javítva a ötödik, Varga Mihály pénzügyminiszter a hatodik, Szíjjártó Péter külügyminiszter a hetedik. Rogán Antal két helyet csúszott vissza így lett a nyolcadik. Az első tízbe még a kormányfő két bizalmi embere Habony Árpád (9.) és Kubatov Gábor (10.) fért be.

A kiadvány regionális vagyoni listákat is tartalmaz. A Nyugat-, Kelet és Közép és Dél Magyarország legtehetősebb embereit sorjázó listákban azok találhatók, akiknek vagyonát 2 és 9 milliárd forint közé becsülték.

error: Content is protected !!