Neked is van leandered? Így készítsd fel a télre, és jövőre is ontja majd a virágokat!

Neked is van leandered? Így készítsd fel a télre, és jövőre is ontja majd a virágokat!

Neked is van leandered? Így készítsd fel a télre, és jövőre is ontja majd a virágokat! Mivel most már nemcsak az éjjelek, hanem a nappalok is egyre hidegebbek, ezért itt az ideje átgondolni, hol fogjuk átteleltetni a leandereket. Az őszi időszakban a nagyobb cserepekbe, dézsákba ültetett leandereket sokan melegebb, védettebb helyre viszik, hogy megmentsék kedvenc növényeiket a fagyoktól.

Keresni kell egy védett, világos helyet

Mivel a leanderek általában nagyobb helyet igényelnek, ezért elhelyezésüknél a méretük okozhat némi fejtörést. Érdemes tudni, hogy ezek a növények 8-10 fokon jól elvannak, és tökéletesen megfelel a teleltetésükre a lépcsőház vagy egy ablakokkal rendelkező garázs is.



Amennyiben nehezen férnek egymás mellett a leanderek, akkor óvatosan visszametszhetjük őket, azonban fontos, hogy ezt ne vigyük túlzásba, hiszen a valódi metszés ideje tavasszal jön majd el. Lényeges tehát, hogy olyan helyre kerüljenek a növények, és úgy rendezzük el őket, hogy azok megfelelően tudjanak szellőzni.

Így gondozzuk télen a leandert!

A helyes öntözés szabályait is be kell tartani, ugyanis télen kevesebb vizet igényelek a mediterrán növények. Éppen ezért elegendő, ha havonta egyszer vagy kétszer öntözzük meg őket, ellenkező esetben ugyanis lombhullatás, sárgulás vagy akár gyökérrothadás is kialakulhat.
Emellett a tápoldatról se feledkezzünk meg, viszont a téli hónapokban felezzük meg a nyári adag mennyiségét.

Jövőre akár ki is ültetheted

A leander jól tűri az enyhébb fagyokat, ezért nyár végén, ősz elején érdemes széltől és hidegtől védett helyre ültetni. Télen, a mínusz fokok miatt előfordulhat, hogy elfagy a növény levele, azonban a leander nem pusztul el, hiszen a gyökerei átvészelik a fagyokat. De tartósabb hideg esetén takarjuk be a leander tövét szalmával vagy mulccsal.

error: Content is protected !!