5 perce jelentették be: mától életbe lépnek az újabb intézkedések!

5 perce jelentették be: mától életbe lépnek az újabb intézkedések!

Mától újabb fontos intézkedések léptek életbe az infláció letörésének érdekében. A kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke a korábbi 10-ről 15 százalékra emelkedett, és a legfontosabb élelmiszerek is bekerültek azok közé a termékek közé, amelyeket a boltoknak kötelezően le kell árazniuk. Az infláció letörésében kulcsszerepet játszik az online árfigyelő-rendszer is, amely hatalmas népszerűségnek örvend a magyarok körében, az indulás óta közel 700 ezren látogattak a felületre.




A Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss kutatásából az derült ki, hogy az árfigyelő-rendszer 2 százalékpont körüli élelmiszerinflációt csökkentő hatással volt Magyarországon. A kormány továbbra is megvédi a magyar családokat, marad a rezsicsökkentés, hiába próbálja meg Brüsszel eltöröltetni. És ahogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette: a kormány felveszi a harcot az árspekuláns multikkal szemben is.

Hatalmas siker az árfigyelő rendszer, már érezhetőek a hatásai

A magyarok körében óriási népszerűségnek örvend az árfigyelő rendszer. Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke szerint az indulás óta több már mint 650 ezer látogató kereste fel az oldalt. Már az induláskor is látszott, hogy a fogyasztók körében népszerű lesz, hiszen több mint 230 ezren kattintottak az oldalra az első napon, és az érdeklődés később sem csökkent; az indulás óta eltelt időszakban a látogatók 48 millió alkalommal töltöttek le adatokat és 264 ezer kulcsszavas keresést indítottak a portálon.




Mint ismert, a rendszerben lévő 62 alapvető élelmiszer darab- és egységárait naponta küldi az adatküldésre kötelezett hat kereskedelmi lánc mintegy 1200 boltja, a felület segítségével a vásárlók eldönthetik, hogy melyik a számukra legkedvezőbb árban lévő, ugyanolyan minőségű termék, és ezt melyik boltban vásárolják meg.

Rigó Csaba Balázs az Origónak adott interjújában elmondta, hogy az indulás óta eltelt időszak tapasztalatai azt támasztják alá, hogy az Árfigyelő nem csak az egyes termékek árának összehasonlíthatóságát biztosítja a fogyasztók számára, hanem hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az árak csökkentéséhez, ezáltal pedig az infláció letöréséhez.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium legfrissebb kimutatása azt is megmutatta, hogy a rendszer az infláció elleni küzdelemben is kulcsfontosságú szerepet tölt be. A múlthét pénteken közzétett kutatásból az derül ki, hogy 2023. július 1. és július 26. között a 62 termékcsoport termékei esetén az átlagárak átlagosan 7,4 százalékkal mérséklődtek, amelynek közel 0,7 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve 2 százalékpont körüli élelmiszerinflációt csökkentő hatása lehet a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.


Már a legfontosabb élelmiszereket is olcsóbban lehet beszerezni

Újabb inflációcsökkentő intézkedésként a Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy a mai naptól, vagyis augusztus elsejétől 10-ről 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mérték, de emelett bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is. Az alábbi élelmiszerek kerültek be a kormány legújabb intézkedése által az akciózásba:

  • a kristálycukor,
  • a búzafinomliszt,
  • a napraforgó étolaj,
  • a házi sertés comb, a csirkemell és csirkefarhát,
  • la 2,8 százalékos UHT tej,
  • a tojás,
  • az étkezési burgonya (kivéve az újburgonya).





A kormány döntése értelmében tehát a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – legalább 15 százalékra emelkedik, másrészt a kötelező akciózási szabályok kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. Ráadásul átmenetileg a fennmaradó 6 termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár.

A kormány intézkedése védi a családokat és a nyugdíjasokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók hatásaitól, amelyek miatt jelentősen megemelkedtek az élelmiszerárak. Emellett segíti csökkenteni a szankciós inflációt is.

Rigó Csaba Balázs az Origónak elmondta, hogy még év vége előtt egyszámjegyű lesz az infláció, ezen dolgoznak gőzerővel. Kitért arra is, hogy a júniusi 20,1 százalékos infláció után 18 százalék alatti értéket vár júliusban. Kiemelte, hogy a csökkenés ütemét és dinamikáját látva szerint már ősszel elérhető lesz az egyszámjegyű infláció, ami azért fontos, mert így visszaáll a reálbér-növekedés, többet tudnak költeni a fogyasztók, amely hozzájárul a gazdasági növekedéshez.


Hiába a brüsszeli terror, marad a rezsivédelem a magyar családoknak

Mint ismert, Brüsszel brutális támadást akar végrehajtani Magyarország ellen azzal, hogy el akarják töröltetni a rezsicsökkentést. Az Európai Bizottság még május végén bemutatta az európai szemeszter tavaszi csomagját, emellett pedig ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamoknak.

A Magyarországra vonatkozó részben azt követelték, hogy a kormány számolja fel a rezsicsökkentést, az ebből befolyt összeget pedig az államháztartási hiány csökkentésére használja fel Magyarország.




Az Energiaügyi Minisztérium a napokban közleményben jelezte, hogy  a rezsivédelem a továbbiakban is változatlan formában és feltételekkel garantálja Európa legalacsonyabb áram- és gázárait a magyar családok számára.

Mindez azt jelenti, hogy augusztustól maradnak a rezsicsökkentett árak, ahogy a jövő évi költségvetésben is biztosítják a rezsivédelemhez szükséges pénzügyi alapot.

A rezsivédelem továbbra is működik, rendkívüli segítséget jelent a magyar embereknek. A magyar háztartások több mint háromnegyede rezsicsökkentett árat fizet, az átlagfogyasztásig ez havi 181 ezer forintos támogatást jelent minden családnak.