Bankszámlások figyelem! Megadóztatják a folyószámlánkat, minden Magyarnak fizetni kell ezután!

Bankszámlások figyelem! Megadóztatják a folyószámlánkat, minden Magyarnak fizetni kell ezután!

Újabb, 13 százalékos adót vetett ki a befektetésekre a kormány, kell a bevétel a költségvetésnek és ez érintheti a folyószámlánkat is – bár másként, mint ahogy elsőre gondolnánk. Tóth Levente, a Bank360 szakértője önt tiszta vizet a pohárba.




A kormány megadóztatja a folyószámlánkat:– Nagyon leegyszerűsítve igen, érinti a számlánkat az intézkedés. Szerda este több új rendelet jelent meg, az egyik szerint az úgynevezett szociális hozzájárulási adót, a szochót július 1-jével kiterjesztik a kamatjövedelmekre is. Most 13 százalékot kell ezután fizetni. Bizonyos nyereségek után eddig is fizettünk szochót – mint az árfolyamnyereség, a részesedés utáni osztalék, vagy ha valaki részvényt adott el -, ez a kör bővül most a kamatjövedelmekkel. Messze nem a számlánkon lévő pénz alapján kell majd adót fizetnünk, hanem a lekötött betéti kamatot fogják ezzel a plusz 13 százalék adóval sújtani, a már meglévő 15 százalékos kamatadó mellett, természetesen. Fontos, hogy a rendelet a hatályba lépése utáni lekötésekre vonatkozik kizárólag, a július 1-je utáni folyószámlakamatokra.




Tehát a 15 százalék kamatadó mellé 13 százalék szochó, az már 28 százaléknyi adó… Mi a cél ezzel?– Nos, ez valóban rengeteg. A kormány fő szempontja, ha ilyen magasak a kamatok, az emberek inkább állampapírba fektessenek. Ott 0 százalék az adó, bankbetétnél pedig ezentúl ezt a csaknem 30 százalékot le kell adózni a kamatnyereségből. Az állampapírnál viszont se kamatadó, sem szochó. De persze az is a nem burkolt célja a kormánynak, hogy a költségvetési bevételeket növelni tudják.




Ez a gazdagabbakat sújtaná, vagy a kispénzűeket is?– Ez mindenkit eltalál, nem csak a nagy megtakarítókat. Ám lényeges, hogy a rendelet kimondottan veszélyhelyzet idejére vonatkozik. Igaz, az bármikor meghosszabbítható. Az sem volna meglepő persze, ha a veszély elhárul, a teher mégis marad.

error: Content is protected !!