Megjelent a rendelet, új szabályok lépnek életbe Magyarországon!

#frissítve: 2022.12.21 – A duplájára emelhetik az önkéntes nyugdíjpénztárból kilépőktől levonható összeget. A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az önkéntes nyugdíjpénztárakról szóló legújabb rendeletét, amely január elsején lép hatályba.





A közzétett kormányrendelet tervezete az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól szól, és megállapítja a tagsági jogviszony megszűnése, valamint az egyéni nyugdíjszámlán nyilvántartott összeg felvétele esetén a pénztártag követeléséből levonható költség felső határát.




Eddig háromezer forintot lehetett levonni, az új rendelet szerint azonban a duplájára nőhet a levonható összeg. A rendeletben ezt írták: a tagsági jogviszony megszűnése, valamint az egyéni nyugdíjszámlán nyilvántartott összeg egészének vagy egy részének felvétele esetén a tag követeléséből az indokolt költség, de legfeljebb 6000 forint vonható le.




Ezt az összeget a pénztár évente egyszer megemelheti, a KSH  által közzétett, előző évi fogyasztói árindex mértékével. Erről a számlaértesítőben kell tájékoztatni a pénztártagokat – adta hírül a HVG.

error: Content is protected !!