Minimálbér emelés 2023: elkezdődött az egyeztetés, ha ezt elfogadják Januártól hatalmas fizetésemelés jöhet az infláció miatt!

Minimálbér emelés 2023

Minimálbér emelés 2023

elkezdődött az egyeztetés, ha ezt elfogadják Januártól hatalmas fizetésemelés jöhet az infláció miatt!

Elkezdődtek a 2023-as bérekről szóló tárgyalások a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között. A minimálbérre, a garantált bérminimumra, illetve a béremelési ajánlásra egyik tárgyalófél részéről sem érkezett konkrét javaslat. Ennek fő oka a rendkívül bizonytalan gazdasági helyzet. A szakszervezetek is látják, hogy hiába a 20% feletti infláció, az energiaárak brutális emelkedése miatt a cégeknél sokszor a fennmaradás a tét, és nincs miből béremelést adni.





Még ha „csak” 13,5%-os inflációval is számolunk jövőre, akkor is bruttó 227 ezer forintra kellenemelkednie a minimálbérnek. Közben pedig figyelni kellene arra is, hogy a béremelkedések kifizethetőek maradjanak még a legkisebb cégek számára is, hiszen a legalacsonyabb fizetések emelkedése nyomást gyakorol a többi fizetési kategóriában is  Banki elemzők és gazdaságkutatók is a reálbérek 3-4%-os visszaesésére számítanak. Az MNB 9,3-10,3% közötti béremelkedésre számít a versenyszférában jövőre, miközben az infláció ennél nagyobb, 11,5-14% között lehet szerintük.

Minimálbér emelés 2023:

Minimálbér 2023: 2023-ban a minimálbér összege a legrosszabb esetben is bruttó 223-228 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 290-296 ezer forintra emelkedhet!




Körvonalazódik egy konszenzus a szociális partnerek között, a szakszervezetek azon igényét, hogy a minimálbér őrizze meg jövőre is a reálértékét, úgy tűnik, hogy a munkaadók is elfogadják – mondta a vg.hu-nak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, miután a héten ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának monitoringbizottsága.




A munkavállalói oldal képviselője hangsúlyozta, nem tudják elfogadni, hogy az inflációnál kisebb mértékben emelkedjen 2023-ban a kötelező legkisebb munkabér összege, a minimálbéresek keresete ma a létminimum szintjén van, tehát az alá semmiképpen nem engednék – írja a lap.

2023-ban a minimálbér összege a legrosszabb esetben is bruttó 223-228 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 290-296 ezer forintra emelkedhet

– mondta, hozzátéve, hogy egyedül abban az esetben elégednének meg az inflációnál kisebb mértékű emeléssel, ha nagyon fenyegetne a munkanélküliség réme, és ezt megbízhatóan alátámasztja a munkáltatói oldal.


A 20 százalék túlzás

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt mondta a lapnak, hogy a mostani körülmények között és a rendelkezésre álló információk szerint irreális elvárni, hogy 20 százalékkal emelkedjen jövőre is a minimálbér.




Nem egy-két hónap adatait kell figyelembe venni az infláció és a minimálbér megállapításánál. Hiába 20 százalékos, vagy akár efölötti a fogyasztói árindex az év végén, a szociális partnerek mindig az éves átlagos mutatók alapján döntenek a mindenkori minimálbér mértékéről, hiszen az is egy teljes évre szól, és a várható infláció az idei év egészét tekintve 15 százalék körüli lesz.




A minimálbér-emelés nem csak attól függ, hogy mekkorát emel a versenyszféra vállalkozói oldala, hanem attól is, hogy miképp alakulnak a munkabérhez kapcsolódó adó- és járulékterhek. A tavalyi, 20 százalékos emelésről szóló minimálbér-megállapodást nagyban megkönnyítette, hogy a kormány 4 százalékponttal csökkentette a szociális hozzájárulási adót, míg a helyi iparűzési adót megfelezte – tette hozzá Perlusz László.

error: Content is protected !!