70 éves nyugdíjkorhatár >>> Magyarországon 70 év lehet a nyugdíjkorhatár!

70 éves nyugdíjkorhatár >>> Magyarországon 70 év lehet a nyugdíjkorhatár!

Jöhet az új nyugdíjkorhatár: 70 éves korunkig dolgozhatunk!

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nyugdíjrendszerek reformjával szembe kell nézni, nemcsak hazánkban, hanem Európa- és világszerte, ez derült ki nemrég a Világgazdasági Fórum aggasztó jelentéséből. A tanulmány arról is beszámol,hogy a legaggasztóbb jelenségek a népesség fogyása , emellett az is komoly problémát jelent, hogy rengetegen dolgoznak igen alacsony bérért, ezért nem tudnak félretenni az időskorra, nem tudnak havonta kiszakítani pénzt arra, hogy rendszeresen befizessék valamilyen nyugdíjkasszába . Reális veszélyt jelent a digitalizáció és a robotika , ez e robbanás előtt áll, és ennek eredményeképpen rövid időn belül állások milliói szűnhetnek meg.

Magyarországon még nagyobb gondot jelentenek az alacsony bérek után fizetett járulékok, mert rengetegen fizetnek csak a minimálbér után járulékokat, ezért, sokkal kevesebb pénz áramlik a nyugdíjkasszába is, mint amennyire szükség lenne.

Számítások szerint 2030-ra az állami nyugdíjrendszer egy évben csupán kilenc hónapnyi nyugellátást lesz képes finanszírozni, ha nem következik be addig valamilyen gyökeres változás.
Nem véletlen, hogy egyes szakértők már most úgy vélik, hogy magasabb nyugdíjkorhatárt kell majd bevezetni.
Suze Orman, amerikai pénzügyi guru véleménye szerint:„Jobb, ha mindenki felkészül, hetven éves kor az új nyugdíjkorhatár

De szerinte az ember megnövekedett jövedelme miatt 60 és 70 éves kora között érheti el a legnagyobb megtakarításait,.

Soha nem lesz elég – A Money elemzője Walter Updegrava szerint, nem mindenben lehet egyetérteni a radikális kijelentésével, és felvázolt három igen jelentős kérdéskört vázol fel a 70 éves korhatár ellen:
• Mi a helyzet a fizikai munkát végzőkkel?
• Mi van azokkal, akik soha életükben nem élvezték azt a munkát, amit végeztek, csupán a megélhetés miatt csinálták?
• Mi lesz az utódokkal, ki vigyáz majd rájuk?
Updegrava véleménye szerint sokan lesznek olyanok, akik, ha akarnának se bírnának dolgozni 70 éves, mert egész életükben olyan kemény, fizikai munkát végeztek, ami tönkretette az egészségügyi állapotukat..
Az elemző kiemelte, hogy sokan voltak olyanok, , akik egész életükben úgy dolgoztak hogy nem élvezték azt a tevékenységet amit végeztek, ők pedig valószínű, hogy :” biztosan nem fognak egyetlen plusz percet sem a munkában tölteni a hivatalos nyugdíjkorhatáron túl.”
Természtesen nem szabad megfeledkezni a családról sem, roppant kemény és megterhelő feladat az utódok felnevelése, ezért sok esetben be kell segítenie az idősebb generációnak a fiatalabbnak. Éppen ezért sok idős ember kényszerül hamarabb nyugdíjba, mint azt előzetesen tervezte volna.
Egy friss kutatás is kimutatta:
– „a munkavállalók 48 százalékának hamarabb kell nyugdíjba vonulnia, mint azt előzetesen tervezte. Ennek oka pedig legtöbbször egészségügyi és családi jellegű probléma.”
A sírig dolgoznak majd a magyarok is
75 százaléka a magyar munkavállalóknak is úgy érzi , hogy koruk miatt az 55 év feletti munkavállalókat diszkrimináció éri
30 százaléka pedig úgy látja, hogy már nem fogja tudni ellátni a munkáját 60 évesen.
Pedig a gazdaság fenntarthatóságának egyik legfontosabb alapfeltételét jelenti az idősek foglalkoztatása és természetesen a munkaképességük megőrzése is. 15 százalékkal bővült az idősödő munkavállalók foglalkoztatása az elmúlt két évben, a KSH adatai szerint: ma Magyarországon az 55-64 éves korosztály tagjainak 49,8 százaléka, közel 672 000 nyugdíjazás előtt álló ember dolgozik.
Friss kutatások szerint a 18-29 év közötti magyar fiatalok, majd 66 évesen szeretnének nyugdíjba vonulni, ehhez szeretnének maguknak összegyűjteni legalább 22 millió forintot, annak érdekében, hogy biztosítani tudják maguknak a békés öregkort.
10 év alatt, 2016-ra nem kevesebb mint 4,5 évvel nőtt az állampolgárok munkában maradási ideje. ez pedig a második legtöbb az Európai Unióba.
Az a fránya egészség
Az egyik legnagyobb akadálya nyugdíjkorhatár extrém növelésének nem más, mint az idős magyar lakosság egészségügyi állapota. Friss kutatások kimutatták, hogy:
– az 55-64 év közötti korcsoportban 4 százalékon
– a 65 év felettiek körében 6 százalékon áll azoknak az aránya, akik egészségesnek érzik magukat
Nagyon elkeserítőek ezek a számok, a magyar férfiak nyugdíjasként 6,2, míg a nők 6,1 évet töltenek el jó egészségi állapotban.
Szorosan összefügg azzal, hogy ki mennyi időt szeretne boldog nyugdíjasként eltölteni természetesen az egészségügyi állapot.
A magyarok 74 százaléka úgy vélekedik, hogy a mostaninál sokkal szűkösebben fognak élni a jövő nyugdíjasai és csupán 15 százalékuk számít arra, hogy kényelmes nyugdíjas években lehet része.

error: Content is protected !!