2024-től hatalmas változás éri a nyugdíjasokat – Mutatjuk kik járnak nagyon jól jövőre!

nyugdíjkorrekció 2023

2024-től hatalmas változás éri a nyugdíjasokat – Mutatjuk kik járnak nagyon jól jövőre!

2024-től hatalmas változás éri a nyugdíjasokat – Mutatjuk kik járnak nagyon jól jövőre!

A 2024. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni. Amelyekről 2024. márciusában (legkésőbb április elején) jelenik majd meg kormányrendelet.

(Friss hírek)

E szorzók várhatóan 14%-kal magasabbak lesznek, mint a 2023-ban alkalmazott valorizációs szorzók voltak.




A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni. Így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani – olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Bejelentették – ezek az ellátások változnak, emelkednek! Itt a fontos bejelentés ami mindenkit érint! >>

A valorizációs szorzókat a 2023 teljes évre (január-december) vonatkozó nettó átlagkeresetnövekedés határozza majd meg. Az erről szóló KSH gyorstájékoztató várhatóan 2024. február végén jelenik meg. Ha az éves jelentésben is keresetnövekedésről számolnak majd be, akkor 2024-ben tovább javulhatnak a valorizációs szorzók. És a 2023-ashoz képest is akár 13,9 százalékkal nagyobb mértéket érhetnek el.




A nyugdíjigénylés optimális időzítése nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíj. Hanem a nők kedvezményes nyugdíja tekintetében is kulcskérdés. Hiszen a kedvezményes nyugdíj összegét ugyanolyan szabályok szerint számítják, mint a „rendes” öregségi nyugdíj összegét.

Így a 2024-ban nyugdíjat igénylőknek nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

Azt nem említi a törvény, hogy a nyugdíj összege drámai mértékben függ attól is, hogy valaki melyik évben igényli a nyugdíját. Pedig Magyarországon hasonló életpályák, hasonló szolgálati időtartamok, hasonló keresetek mellett is nagy mértékben eltérő összegű nyugdíjakat állapíthatnak meg a nyugdíjigénylés évétől függően – jegyzi meg egyebek mellett a szerző.




 

error: Content is protected !!