Így érkeznek a gázszámlák, nem tévedés, tényleg ennyit kell fizetni mindenkinek – íme a részletek:

Így érkeznek a gázszámlák, nem tévedés, tényleg ennyit kell fizetni mindenkinek – íme a részletek:

Így érkeznek a gázszámlák, nem tévedés, tényleg ennyit kell fizetni mindenkinek – íme a részletek: Májusban Budapesten csupán két napot jegyeztek fel, amelyeket fűtési szempontból nem tekintettek nyárnak, így a fogyasztók mindössze ezeken a napokon voltak jogosultak kedvezményes, rezsicsökkentett árú gázra.

Friss híreink

Az idei rendkívül enyhe tavasz jelentős zavart okozott a húsz éve meghatározott jelleggörbe alapján végzett számításokban, emiatt különösen fontos, hogy a fogyasztók figyeljenek arra, mennyi kedvezményes gázmennyiségük maradt még.



A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az ország különböző részein eltérő mennyiségű kedvezmény jár július 31-ig.

Az Infostart szerint Budapesten a kedvezményes gázmennyiség májusban csak két napra vonatkozott, míg más, hidegebb területeken, például Borsod megyében, ez az érték eltérő.

Például Budapesten 52 köbméter, míg Borsod megyében 48 köbméter kedvezményes gáz jár a vegyesen használó fogyasztóknak, figyelembe véve az adott terület hőmérsékleti viszonyait.

Eltérő kedvezményes gázmennyiségek országszerte – Így érkeznek a gázszámlák:

Egy 110 ezer tagot számláló, gázszámlákkal foglalkozó Facebook-csoport szakértője, Ribárszki Anna kifejtette, hogy május 18-tól kezdődően július végéig azoknak a fogyasztóknak, akik kizárólag fűtésre használják a gázt, már nem jár kedvezmény.



Az éves keretet – ami átlagosan 1800 köbméter – teljes egészében kihasználhatták már ebben az időszakban. Amennyiben túllépték ezt a keretet és továbbra is gázfogyasztás történik, azt piaci áron kell megfizetniük, ami jelenleg 767 Ft/köbméter.

A vegyes felhasználás esetén – amikor a gáz fűtésre, melegvíz előállítására és főzésre is szolgál – marad az említett 48-52 köbméternyi kedvezményes gázmennyiség július végéig, helyzetfüggően.

Fontos az éves keret figyelemmel kísérése

Ribárszki Anna kiemelte, hogy mindenki megkapja az éves keretben előírt kedvezményes mennyiséget. Ha valaki egész évben kevesebbet fogyasztott ennél, tehát nem kellett piaci árat fizetnie, nincs lehetőség utólagos korrekcióra.

Ajánlása szerint érdemes egy online kalkulátort használni, amely segítségével pontosan kiszámolható, hogy egy adott fogyasztónak mennyi kedvezményes gáz áll még rendelkezésre július végéig.


Hogyan használjuk a kedvezményes gázt hatékonyan?

Az enyhe tavasz és a különböző hőmérsékleti viszonyok miatt minden fogyasztónak érdemes alaposan figyelemmel kísérnie gázfogyasztását és időben ellenőrizni az éves keret felhasználását.

Az online kalkulátorok hasznos eszközök lehetnek ebben, segítve a pontos tervezést és a felesleges kiadások elkerülését.

A kedvezményes gázárak rendszerének megértése és hatékony kihasználása különösen fontos, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben minden megtakarítás számít.

A fogyasztóknak érdemes tájékozódniuk a helyi hőmérsékleti viszonyok alapján járó kedvezményekről és figyelemmel kísérniük az időjárás változásait, hogy optimálisan használhassák fel rendelkezésre álló gázmennyiségüket.

error: Content is protected !!