2023.02.09 – mai Kormányinfó! Itt vannak a Kormány bejelentései!

Háromnapos kormányülést tartott a héten Orbán Viktor a sopronbánfalvi karmelita kolostor szállodává átalakított vendégházában. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön délelőtt Kormányinfót tartott, melyen az ott elhangzottakat, új döntéseket ismertette.

A kormányinfón elhangzott:

Gulyás Gergely először a törökországi földrengés legfrissebb adatait ismertette: 110ezer fő dolgozik a mentési munkálatokon, közel 50 ország közel 5700 fős mentőalakulataival kiegészítve. Köztük az OKF, az Életjel szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a református szeretetszolgálat és a Pest Megyei Kutató Mentők, akik 27 embert mentettek ki. Így 156 ember és 26 kutya van Magyarországról a mentőalakulatok között.
A kormány a gazdasági helyzetet is megvitatta. Az ország igyekszik mindenki felé teljesíteni, amit ígért. A magas infláció és a szankciók ellenére a nyugdíjasoknak tett ígéretet és a munkavállalók felé vállalt reálbéremelkedést is teljesíteni tudta, infláció felett. Folyósítják az inflációval emelt 13. havi nyugdíjat is – mondta Gulyás.

Tartani kell az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést, 2022-ben 4,7 százalékos volt a növekedés. Az inflációt le kell szorítani, a munkahelyeket megvédeni és fontos feladat, hogy ne engedjük recesszióba csúszni az országot. Szakértők szerint a másfél százalékos gazdasági növekedés reális lehet.

Egy 2030-ig tartó energiastratégiát is áttekintett a kormány. Az atomenergia és a megújuló energiák ebben fontos szerepet játszanak. Ha a kormány meg tud állapodni az EU-val és fel tudjuk venni a helyreállítási alap vissza nem térítendő részét és hitel részét is, akkor azt erre költik:


  • Villamosenergia hálózat fejlesztése és digitalizálása, egymillió okosmérő telepítése.
  • Földgázhálózat fejlesztése.
  • Gáztározók és az Adria-vezeték kapacitásfejlesztése.
  • Vízközművek ellátásbiztonsági célú energiahatékonysági beruházása.

Az ipari fejlesztések közül Gulyás egyebek között megemlítette: Ipari parkok ellátását biztosító vízközmű fejlesztés, zöldkapacitások, zöldtechnológiák fejlesztése és alkalmazása, üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése. Vállalkozások energiahatékonysági fejlesztése, hidrogén előállítás, a dunai finomító átállítása többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására. A belföldi energiahordozó kitermelés növelése. Középületek energiahatékonyságának növelése. Lakossági energiahatékonysági beruházások támogatása. Alternatív meghajtású mobilitás támogatása.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a háborúról is szó volt a kormányülésen, ismét kifejezték elvi kiállásukat Ukrajna mellett. Mindenki érdeke a béke, hogy elkerülhessük, hogy világháborúvá fejlődjön az oroszok agressziója miatt bekövetkező háború.
Magyarország segítséget nyújt Ukrajnának, legfontosabb, hogy mindig is elítélték az orosz agressziót. Anyagilag támogatta a kormány Ukrajnát, korlátlan számú menekültet fogadunk be. Fegyvereket azonban nem küldünk, mert azt csak Kárpátalján keresztül lehetne megtenni. energetikai szankciókat sem támogat az ország, mert azokkal csak magunkat büntetnénk – mondta Gulyás Gergely.

A kormány az uniós elvárásokkal és tárgyalásokkal is foglalkozott. Mielőbb meg szeretne állapodni a kormány Brüsszellel, ésszerű kompromisszumokat kötve. Sok kérésnek közösségi jogi alapja nem volt, de ha ezek Magyarország érdekeit nem sértik, azokat is teljesítjük – mondta Gulyás Gergely.

Meglepetésre Gulyás Gergely mindezek után így folytatta:

A kormány tegnapi ülésének végén lemondott Varga Judit, Lantos Csaba ,Varga Mihály, Lázár János…

– és sorolta tovább a minisztereket, miközben a levegő szinte megfagyott a teremben. Majd így folytatta: Így ők már nem vesznek részt a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban. (Tehát nem miniszterségükről mondtak le, hanem az uniós kérésnek megfelelően nem lesznek vagyonkezelő alapítványok tagjai egyetemeken, hogy eleget tegyenek az Erasmus-ösztöndíjjal kapcsolatos elvárásoknak.)


Kérdésekre adott válaszok

Van új hír a 2024-es női kézilabda EB-ről? Válasz: A Magyar Kézilabda Szövetség tárgyal a nemzetközi szövetséggel, akik felajánlották, hogy egy városban egy csoport mérkőzést rendezzünk meg. Mivel a lemondásnak is vannak költségei, meg kell nézni, azok milyen magasak és mibe kerülne az egy csoport megrendezése.

Brüsszelben fő téma lesz a migráció, mire számítunk? Válasz: A téma olyan, amiben a szavakon túl az Uniónak tettekkel is kell határok megerősítését, kerítésépítését támogatnia. Bízunk benne, hogy az EU ésszerű irányba fordul, mert a belső piac is addig tartható fent, ameddig a külső határokat meg tudjuk védeni. Mert ha nem sikerül, az országok a belső határokon fognak ellenőrzéseket végezni, ennek jeleit már látni például az osztrák-magyar határon.
Meddig terjed az összeférhetetlenség az alapítványi kuratóriumi tagságok terén, minisztereken kívül fideszes polgármester lehet, vagy sem, például tag? Válasz: Az Európai Bizottság nem mondott ilyet, hogy fideszes, vagy nem fideszes, hiszen demokráciában polgármester van. Tehát, ha nem lehet, akkor se fideszes, se ellenzéki nem lehet. Azonban ezt egyelőre nem tudni, abszurd a helyzet, ha megmondják, mit akarnak, akkor nem azon fog múlni, hogy néhány polgármester tagja-e kuratóriumoknak, vagy sem, mert az Erasmus program miatt a gyerekek érdeke a fontosabb. A Bizottság nem úgy tárgyal, hogy megmondják, hogy ezt és ezt akarják, hanem elvont nyilatkozatokat adnak ki, és ki kell találni, hogy mit is akarnak – mondta Gulyás Gergely az újságírói kérdésre.

A kormányülésen szóba kerültek az orvosi kamara követelései? Válasz: Konkrétan a kamarai követelések nem kerültek szóba, a kérdést vasárnap a kormány már megválaszolta. Az egészségügyi kormányzat bizonyos pontokról – például, hogy bizonyos kor felett nem kellene ügyeletet vállalni, – tárgyal majd a kamarával, de az orvosok ugyanolyan alapon kapnak bért, ha valaki nem vállal valamit, annak a bérekben is jelentkeznie kell. Gulyás hozzátette még, hogy a gyermekorvosok is osztoznak ugyanebben a rendszerben.
Találkozik Brüsszelben Orbán Viktor Zelenszkijjel? Válasz: Mivel biztonsági okokból Zelenszkij programját csak későn közölték, így a programja csak most alakul, nem tudni, hogy lesz-e erre alkalom.

Támogatná Magyarország Ukrajna NATO csatlakozását? Válasz: Ukrajna azonnali csatlakozás világháborút jelentene. Hosszú távon biztonsági szempontból meg lehet fontolni. Ukrajna uniós csatlakozásának kapcsán pedig a nyelvtörvényt és az oktatási törvényt át kell gondolni, ha ezekben van elmozdulás, akkor Magyarország természetesen semmi jónak nem lesz elrontója.

Orbán Viktor vétózni fog a szankciók kapcsán? Válasz: Meglátjuk, milyen javaslatok vannak a csomagban.

Tényleg kivezetik április 30-ával az élelmiszer árstopot? Válasz: A döntés az, hogy április 30-ig meghosszabbítottuk az élelmiszer árstopot. Az azt megelőző hetekben fogjuk újratárgyalni a helyzetet, de fontos az is, hogy árstopot addig lehet fenntartani, amíg ellátásbiztonsági gondokat nem okoz. Azok, akik az alapvető élelmiszereket vásárolják és bevételeikből jelentős részt alapvető élelmiszerekre költik, nekik ez nagy segítség.
A kormány 320 milliárd forinttal támogatja a CATL akkumulátorgyárat. Válasz: Ez egy 3000 milliárd forint összértékű beruházás, ha csak az adóvonzatát nézzük, Magyarországnak mindenképp megéri, nem beszélve a munkahelyek létesítéséről. Viszont a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat kell betartani, akárcsak Németországban, ahol ugyanilyen gyár épült. Az kap támogatást, amelyik a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok betartását vállalja. Például a gyár vízfelhasználásának 70 százalékát szennyvízből el lehet látni.

25 százalékos béremelést kérnek a közaklamazottak, eleget tudnak tenni ennek az idén? Válasz: Nem tudunk eleget tenni, a költségvetés keretei között kell maradjunk ebben a nehéz gazdasági helyzetben. A kormány az elmúlt 12-13 évben törekedett arra, hogy a közszférában is jelentős életszínvonal-emelkedést érjünk el. Ez most egy nehezebb év.

Fogják könnyíteni a szélerőművek építési szabályait? Válasz: Igen. Csökkenteni fogjuk azt a távolságot, amelyet egy település szélétől kell fenntartani, ha valaki szélerőművet épít.
A kormány néhány hónapra átvállalja a dunai vasmű dolgozóinak béreit. Válasz: Igen, ez 16 milliárd forintot jelent, bízva abban, hogy új munkáltatót tudunk találni nekik. Ez nem légbőlkapott gondolat, konkrét tárgyalások zajlanak.

Készül Orbán Viktor arra, hogy esetleg találkozik Brüsszelben Zelenszkijjel és a két ország dolgairól tárgyaljon vele? Válasz: Igen, Ukrajna mintha hajlana is rá, hogy rendezze a kisebbségek helyzetét, reméljük, így is lesz.

Drágulnak a KRESZ-vizsgák, 25 ezer forintos állami támogatás vehető igénybe rá, várható, hogy emelik ezt az összeget? Válasz: Idén nem fogják tudni megemelni, de jövőre elképzelhető, hogy ennél magasabb támogatást tudunk adni.

Felmerült, hogy a végrehajtói pozíciók kiosztása ügyében visszaélések voltak. Válasz: Igen, olvastam az erről szóló újságcikkeket és azok alapján tényleg erős a gyanú, hogy voltak visszaélések, azt nem látom, hogy politikusok lettek volna érintettek. A Varga Juditba vetett bizalom erősebb mint valaha.
A Honvédség fiatalítása ésszerű lépés most? Válasz: A helyzet az, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül abban konszenzus volt, hogy a Magyar Hadsereg tiszti állománya lényegesen nagyobb, mint arra szükség van. Kevés harcoló katona és sok tiszt, így egy hadsereg nem működhet. Ütőképes hadseregre van szükség, még úgy is, hogy a NATO kötelékében vagyunk. A haderőfejlesztés témakörébe igenis belefér, hogy tekintsük át, hol van túl sok és túl kevés ember a seregben. Lehet, hogy az időzítés nem az igazi, de halogatni még nagyobb hiba lett volna.

Tervez a kormány a létesülő debreceni akkumulátorgyárnál különleges gazdasági övezetet létrehozni? Válasz: Nem. Azért nem, mert Debrecen önmagában nagyobb, mint azok az övezetek, melyeket más hasonló beruházásoknál kijelöltünk.

Ha a létesülő akkumulátorgyárnak nem igazán lesz magyar beszállítója, mégis miért lesz nekünk hasznos? Válasz: A következő évtizednek lényeges eleme lesz az elektromos autók gyártása. Magyarországon prémium autómárkák gyárai vannak, ezeket így ki lehet majd szolgálni. Mire beindul a termelés, biztos, hogy több lesz a magyar beszállító az akkumulátorgyárban is.
Aki nem akar akkumulátorgyár mellett élni az idegen érdekeket szolgál – citálta kicsit kifordítva az egyik kérdező Szijjártó Péter szavait. Egyetért ezzel a miniszter? Válasz: Az biztos, hogy a külföldi érdekeknek megfelel, hogy az ilyen beruházások máshova menjenek, ne Magyarországra. Ami nem azt jelenti, hogy aki ilyet mond, az idegen ügynök, de a beruházásokért verseny folyik, ezek elengedésével annak az idegen országnak lesz jobb, ahova helyettünk megy – derült ki a miniszter szavaiból.

A Schadl-ügy vádiratában olvasható, hogy az Igazságügyi Minisztériumban tudtak a korrupt módon kinevezett végrehajtókról, hogy bízzanak az emberek a minisztériumban ezután? felmerül-e Varga Judit felelőssége? Válasz: Magyar sajátosság, hogy az ember bűnügyekről a sajtóból tájékozódik, én is ott olvastam ezeket. Lehet, hogy volt aki tudott róla, sajnálatos, hogy nem tett feljelentést. Néhány ember a sajtóhírek szerint, osztályvezetők és hasonlók tudták, de ez nem az egész minisztériumot jelenti. Minden dolgozót arra bíztatok a magyar államigazgatásban, hogy semmilyen törvénytelenség felett ne hunyjanak szemet. Ha minden úgy igaz, ahogy a sajtó írja, akkor is arról van szó, hogy az egyik államtitkárságon volt valamilyen nem megfelelő kiválasztási módszer, nem látható, hogy ebben Varga Juditnak milyen felelőssége lenne.
Minden korábbinál erősebb Varga Juditba vetett bizalom. A kormány megkérdezte őt, hogy mikor fogadta Schadl Györgyöt, akkor miről volt szó? Válasz: A miniszter minden kamara vezetőjével rendszeresen találkozik, ez Schadl Györgynél nem így volt, még abban sem vagyok biztos, hogy négyszemközti volt-e az a találkozó. Az lenne a furcsa egyébként, ha egy kamarai elnök nem találkozna a miniszterrel, bár Schadl György esetében ez nagyon ritka volt.

Találkozik személyesen Zelenszkij elnökkel Orbán Viktor Brüsszelben? Válasz: Zelenszkij az EU-csúcs vendégeként minden miniszterelnökkel személyesen fog találkozni, de, hogy kétoldalú találkozók lesznek-e, arról nem lehet sokat tudni, időhiány miatt vélhetően nem valószínű, esetleg kisebb csoportos találkozók lesznek, több ország részvételével.
Tavaly az előirányzottnál 25 százalékkal több áfát szedett be az állam, felmerült az áfa csökkentése ez alapján? Válasz: Nem, mert általában az áfa csökkentése általában nem olcsóbb árakkal jár, hanem nagyobb haszonnal az eladók oldalán. A magas áfák kockázata, hogy nem fizetik be, de az áfacsalások visszaszorultak. Az áfát lehet csökkenteni, csak az hiba lenne.

Mekkora fizetésemelést kapnak a képviselők? Válasz: Világos szabályt hoztunk, korrektnek tűnő szabályt: ha az átlagbér csökken, akkor a képviselői fizetés csökken, ha növekszik az átlagbér, akkor nő, mégpedig akkora mértékben, mint az átlagfizetés. Mindig lesz vita ezzel, mert érzékeny kérdés.
Ha napelem telepítéssel akar valaki spórolni, de nem fér bele a szaldó elszámolásba, akkor a kormány ad száz százalékos támogatást? Válasz: A napelemből a hálózatba betáplált és az igénybe vett energia ára közötti szaldóelszámolás az egyik megoldás, a másik az energia tárolása. Csakhogy egy ilyen akkumulátor a lakosság számára nagyon drága, egy gyár számára viszont például megérheti Tehát vagy visszatérünk a betápláláshoz, amihez rendszerfejlesztés kell, vagy engedjük, hogy a lakosságnál akkumulátorok legyenek a rendszerben, de ehhez állami támogatás kell, viszont nem feltétlenül éri meg.

Mennyire veszi figyelembe a kormány az élelmiszerláncoknál most zajló versenyhivatali vizsgálatok eredményeit az ársapkákkal kapcsolatos döntésekor? Válasz: Figyelembe fogjuk venni az összes jelentést, így a GVH vizsgálati eredményeit is, melynek köszönhetően nagyon rálátásunk lesz az ársapkák hatására a piac egészére nézve.

error: Content is protected !!