2018. szeptember 17-től 150 ezer forint jár mindenkinek Magyarországon, aki házasságot köt! Így igényelhető meg pontosan! Osszátok meg >>>

2018. szeptember 17-től 150 ezer forint jár mindenkinek Magyarországon, aki házasságot köt! Így igényelhető meg pontosan! Osszátok meg >>>

Az Országgyűlés 2018. szeptember 6-ai ülése nyomán 150 ezer forint jár mindenkinek Magyarországon, aki házasságot köt vagy kötött 2017. december 31 után.TÁJÉKOZTATÓ az első házasok kedvezményéről [Szja törvény 29/C. §]Az Országgyűlés 2018. szeptember 6-ai ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2018. évi LXXIV. törvényt.

Az elfogadott törvény a házasságkötési kedv növelése érdekében 2018. szeptember 15-től új adóalap-csökkentő kedvezménnyel, az ún. első házasok kedvezményével bővíti a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt. Ki jogosult az első házasok kedvezményére? 2018. szeptember 17-től a 2017. december 31-e után házasságot kötött minden olyan házaspár, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti, jogosult az első házasok kedvezményére. E kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

A kedvezmény mértéke

A házastársak együttesen jogosultsági hónaponként 5000 forint adónak megfelelő mértékben csökkenthetik az egyébként fizetendő adójukat. Adóalapban kifejezve ez azt jelenti, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelem havi 31 250 forinttal csökkenthető. A kedvezmény érvényesíthetőségének időszaka A kedvezmény érvényesíthetősége szempontjából jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe, de az említett időtartamon belül utoljára az a hónap, amelyet követően a magánszemély magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá.

A kedvezmény megosztása A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával közösen érvényesíthetik, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe. A kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely házastársnál történt annak figyelembevétele.

error: Content is protected !!