18 EZER FORINT augusztusban, AMI NAGY SEGÍTSÉGET FOG jelenteni és ajándékba adják! ALIG PÁRAN TUDNAK A létezéséről!

18 EZER FORINT augusztusban, AMI NAGY SEGÍTSÉGET FOG jelenteni és ajándékba adják! ALIG PÁRAN TUDNAK A létezéséről!

Bálint Ildikó gigei polgármester azt mondta: a július végi képviselő-testületi ülésükön döntöttek a beiskolázási támogatásról. A harmincöt ovis fejenként négyezer forintot kap, az általános iskolások hétezer, a középiskolások 13 ezer, míg a főiskolások, egyetemisták 18 ezer forint anyagi juttatásban részesülnek. A polgármester hangsúlyozta: a támogatás nem kötelező feladata a településnek, a testület saját döntése alapján a szociális keretből biztosítja a forrást.

Fonóban közel negyven fiatal egységesen tízezer forint beiskolázási támogatásra jogosult, az óvodásokon, az általános és középiskolásokon kívül azok is, akik felsőfokú tanulmányukat folytatják. Nyerges Péter polgármestertől tudjuk: igényléskor szükség van az iskolalátogatási igazolásra.

– Az önkormányzat hosszú évek óta biztosítja a családok számára az iskolakezdéshez kapcsolódó támogatást – hangsúlyozta Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere. – Ha picivel is, de időről időre megpróbáljuk növelni az összeget, mivel tudjuk, hogy ez a szülőknek érezhető segítséget jelent. Az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek számára – a tavalyi 6000 forinttal szemben – az idén 7000 forintot biztosítunk, s hétezer helyett 10 ezer forintot vehetnek fel a középiskolások, míg a főiskolások, egyetemisták 13 ezer forintra jogosultak. Községünkben csaknem 1,7 millió forintot fordítunk erre a célra, az érintettek augusztus 22. környékén juthatnak majd a pénzükhöz, amit a tanév megkezdése előtt még kényelmesen felhasználhatnak.

Összesen 630 ezer forintot használunk fel erre a célra és azok kapnak ebből, akik nem részesülnek rendszeres gyermekvédelmi támogatásban – közölte Jámbor István kazsoki polgármester. Hozzátette: a 15 általános iskolába járó gyermeknek egyenként 15 ezer forintot biztosítanak, míg a középiskolába járó fiataloknak 18 ezer forintot. Utóbbiaknak az önkormányzat fizeti a buszbérletet is, mely havonta – fejenként – csaknem 10 ezer forintba kerül.

Obbás Gyula igali polgármester kiemelte: a költségvetés és a gyermekek létszáma alapján dől el, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre. Életkortól függ, hogy mennyi pénzt adnak a gyermekeknek, tavaly átlagosan, személyenként közel 15 ezer forintot különítettek el. Az önkormányzati szociális bizottság előreláthatóan augusztus közepén dönt a támogatásról, s közel százötven gyermeket érinthet a juttatás.

Az idei előirányzat négymillió forint
Kaposváron a beiskolázási támogatás az általános iskolában, gimnáziumban, szakközépiskolában, szakiskolában nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermek és a fiatal felnőtt részére a 23. életévének betöltéséig kérelmezhető, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 200 százalékát – 57 ezer forintot – nem haladja meg. Összege gyermekenként, illetve fiatal felnőttenként tízezer forintig terjedhet. A kérelem benyújtási határideje szeptember 15. A tanévkezdés kapcsán további segítséget jelenthet, hogy rendkívüli települési támogatás formájában azok a szociálisan rászoruló fiatal felnőttek, akik 23 életévüket beöltötték, felsőfokú oktatásban tanulmányokat folytatnak, az iskolakezdéshez anyagi támogatást igényelhetnek. A támogatás idei előirányzata négymillió forint, a kérelmeket a polgármesteri hivatal szociális irodáján lehet benyújtani. – Forrás : sonline.hu

error: Content is protected !!