150 Ezer forint támogatás jár év végéig! Így kapod meg:

Közeleg az év vége, és ezzel együtt a nyugdíjcélú megtakarítások 20 százalékos állami támogatásának határideje is. Ha még nem rendelkezünk ilyen megtakarítással, akkor az utolsó percekben járunk: még pár hétig lehet kihasználni a lehetőséget, azután örökre elvesznek az idei támogatások.Az idén különösen sokat olvashattunk az idősek anyagi nehézségeiről: októberben már 40 százalék volt az élelmiszerek inflációja, miközben a nyugdíjasok fele 150 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat kap a magyar államtól. A mostani aktív korúak ezt első hallásra talán nem érzik a saját problémájuknak, de a társadalom elöregedése miatt biztosak lehetünk abban, hogy 15-20 év múlva – azaz mire a mai 45-50 évesek nyugdíjba mennek – a nyugdíjhelyzet ennél is sokkal rosszabb lesz. Ilyen körülmények között pedig erősen felértékelődik a nyugdíj-előtakarékosság jelentősége, aminek különböző formáit a magyar állam pénzzel is támogatja. A népszerű támogatás elérhetőségének utolsó heteiben járunk.Hogyan lehet igénybe venni az adó-visszatérítést?

Jelenleg három különböző nyugdíjcélú megtakarításra lehet igénybe venni a támogatást: ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (önyp), a nyugdíjbiztosítás, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz). A támogatás mértéke az éves befizetés 20 százaléka, de évente maximum 100-150 ezer forint, attól függően, hogy melyik megtakarítást választottuk.

A támogatás „halmozására” is van lehetőség: aki többféle nyugdíjmegtakarítással is rendelkezik, együttesen legfeljebb évi 280 ezer forintot kaphat vissza az éves befizetett személyi jövedelemadójából. Fontos, hogy a támogatás módja szja-visszatérítés, ezért alapesetben csak azok tudják igénybe venni, akik az adott évben fizettek személyi jövedelemadót.

Ötlet

A nyugdíjbiztosításoknál a biztosított és a szerződő személye különbözhet: ilyen módon megoldható, hogy például közeli hozzátartozó bevonásával olyanok is részesedjenek az adó-visszatérítésben, akiknek nincs befizetett személyi jövedelemadójuk!Mennyi pénzt kaptak vissza a megtakarítók?

A Bankmonitor szakértői kíváncsiak voltak arra, hogy tavaly hány ember teljesítette a nyugdíjcélú támogatás feltételeit, ezért levélben fordultak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaihoz. A megkeresésre a hivatal friss statisztikákat közölt: a 2021-es adóévben az önkéntes nyugdíjpénztári tagok közül 537 ezer fő kapott szja-visszatérítést (fejenként átlagosan 39 ezer forintot), a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek közül 255 ezer főnek járt a támogatás (átlagosan 53 ezer forint), míg a nyesz-tulajdonosok körében alig 27 ezren kaptak jóváírást (átlagosan 75 ezer forintot).Cselekedj még az év vége előtt!

Az év vége közeledtével egyre sürgetőbb a helyzet, ezért ne halogassuk tovább az első lépést! Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk félretenni idős korunkra, akkor ragadjuk meg ezt az alkalmat, és használjuk ki az idei évben elérhető állami támogatást. Alkalmazhatjuk azt a bevett trükköt is, amelyet az eseti befizetés lehetősége kínál: sokan az év végén befizetnek egy egyszeri nagyobb összeget, ezáltal jövőre lényegesen több adó-visszatérítésre lesznek jogosultak.

error: Content is protected !!