150 Ezer forint támogatás jár 2023 Május 20-ig! Így kapod meg:

Közeleg az adóbevallás ami május 20, és ezzel együtt a nyugdíjcélú megtakarítások 20 százalékos állami támogatásának határideje is. Ha még nem rendelkezünk ilyen megtakarítással, akkor az utolsó percekben járunk:Az idén különösen sokat olvashattunk az idősek anyagi nehézségeiről: októberben már 40 százalék volt az élelmiszerek inflációja, miközben a nyugdíjasok fele 150 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat kap a magyar államtól. A mostani aktív korúak ezt első hallásra talán nem érzik a saját problémájuknak, de a társadalom elöregedése miatt biztosak lehetünk abban, hogy 15-20 év múlva – azaz mire a mai 45-50 évesek nyugdíjba mennek – a nyugdíjhelyzet ennél is sokkal rosszabb lesz. Ilyen körülmények között pedig erősen felértékelődik a nyugdíj-előtakarékosság jelentősége, aminek különböző formáit a magyar állam pénzzel is támogatja. A népszerű támogatás elérhetőségének utolsó heteiben járunk.Hogyan lehet igénybe venni az adó-visszatérítést?

Jelenleg három különböző nyugdíjcélú megtakarításra lehet igénybe venni a támogatást: ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (önyp), a nyugdíjbiztosítás, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz). A támogatás mértéke az éves befizetés 20 százaléka, de évente maximum 100-150 ezer forint, attól függően, hogy melyik megtakarítást választottuk.

A támogatás „halmozására” is van lehetőség: aki többféle nyugdíjmegtakarítással is rendelkezik, együttesen legfeljebb évi 280 ezer forintot kaphat vissza az éves befizetett személyi jövedelemadójából. Fontos, hogy a támogatás módja szja-visszatérítés, ezért alapesetben csak azok tudják igénybe venni, akik az adott évben fizettek személyi jövedelemadót.

Ötlet

A nyugdíjbiztosításoknál a biztosított és a szerződő személye különbözhet: ilyen módon megoldható, hogy például közeli hozzátartozó bevonásával olyanok is részesedjenek az adó-visszatérítésben, akiknek nincs befizetett személyi jövedelemadójuk!Mennyi pénzt kaptak vissza a megtakarítók?

A Bankmonitor szakértői kíváncsiak voltak arra, hogy tavaly hány ember teljesítette a nyugdíjcélú támogatás feltételeit, ezért levélben fordultak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaihoz. A megkeresésre a hivatal friss statisztikákat közölt: a 2021-es adóévben az önkéntes nyugdíjpénztári tagok közül 537 ezer fő kapott szja-visszatérítést (fejenként átlagosan 39 ezer forintot), a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek közül 255 ezer főnek járt a támogatás (átlagosan 53 ezer forint), míg a nyesz-tulajdonosok körében alig 27 ezren kaptak jóváírást (átlagosan 75 ezer forintot).Cselekedj most:

Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk félretenni idős korunkra, akkor ragadjuk meg ezt az alkalmat, és használjuk ki az idei évben elérhető állami támogatást. Alkalmazhatjuk azt a bevett trükköt is, amelyet az eseti befizetés lehetősége kínál: sokan az év végén befizetnek egy egyszeri nagyobb összeget, ezáltal jövőre lényegesen több adó-visszatérítésre lesznek jogosultak.

error: Content is protected !!