13.-ik havi nyugdíj kifizetése 2023 – ismét plusz pénz érkezik a nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak!

Varga: a nyugdíjemelés mellett a 13. havi nyugdíj is érkezik  februárban

Nagy pénzosztás lesz a nyugdíjasok között 2023 elején. A 13. havi nyugdíj mellett a kormány 15 százalékkal emeli a nyugdíjakat január elsejétől. Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, hogy a nyugdíjasoknak szánt összeg biztosítva van a költségvetésből.
Orbán Viktor kedden aláírta a nyugdíjemelésről szóló rendeletet. A szakértők korábban 13 százalékos emelést prognosztizáltak, de a kormányfő végül egy 15 százalékos emelésről szóló rendeletet írt alá. A pénzügyminiszter egy Facebook-oldalán közzétett posztban erősítette meg a hírt, hogy januártól nőnek a nyugdíjak. Varga Mihály a posztjában arra is emlékeztet, hogy a nyugdíjasok februárban a 13. havi nyugdíjat is megkapják.
Varga Mihály közölte:

a nyugdíjemelés havi 473 milliárd forintba kerül az államnak, de a költségvetés biztosítja ezt az összeget.

Kiemelte, hogy a jövő évi nyugdíjkifizetések összege a 13. havi nyugdíjjal együtt eléri a 6150 milliárd forintot.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a magyarországi nyugdíjak összege 2010 óta a kétszeresére nőtt, a vásárlóerő pedig 20 százalékkal javult.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy 2022-ben a januári 5 százalékos és a júliusi 3,9 százalékos nyugdíjemelés után, novemberben tovább emelkedtek a nyugdíjak és a velük azonos módon emelendő ellátások, 4,5 százalékkal.

Csak novemberi kiegészítő nyugdíjemelésként 217 milliárd forintot kaptak összességében az érintettek, emellett nyugdíjprémiumot is kaptak az arra jogosultak.

A mintegy 2,5 millió jogosultnak a nyugdíjprémium és az egyszeri juttatás összesen 23,5 milliárd forintot hozott. Korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 13 százalékos inflációt prognosztizált, és hozzátette: nagyjából ekkora emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok januárban.

 A nyugdíjemelés mellett azonban a nyugdíjprémiumra kevés esély van 2023 novemberében.Az előrejelzések azt mutatják, hogy a GDP-növekedés mértéke várhatóan elmarad a 3,5 százalékos határvonaltól – prémium csak efelett jár –, így várhatóan nem lesz prémiumfizetés a nyugdíjasoknak a gazdaság teljesítménye után. Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru.hu alapítója a Világgazdaságnak úgy fogalmazott, ennek a létjogosultsága amúgy is megkérdőjelezhető.

error: Content is protected !!