1 PERCE ÉRKEZETT: Már ma este bejelenthetik a háború végét és Ukrajna megszűnését!

2022.02.28 : 1 PERCE ÉRKEZETT: Már ma este bejelenthetik a háború végét és Ukrajna megszűnését!

Egy orosz elnöki tanácsadó közölte, hogy várhatóan moszkvai idő szerint Február 28-án hétfőn délben (magyar idő szerint délelőtt 10 óra) kezdődnek a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között az ukrán-belarusz határ közelében – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.Vlagyimir Medinszkij orosz elnöki tanácsadó, aki a Kreml küldöttségét vezeti, azt mondta, hogy csapata „azonnal készen áll a tárgyalásokra, miután (az ukrán fél) megérkezik”. A RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökség külön idézte Medinszkijt, aki szerint az ukrán küldöttség logisztikája „nagyon nehéz” volt, az érkezés időpontját többször is elhalasztották.

A találkozóra készülve Medinszkij arról tájékoztatta a Reuterst, hogy „Oroszország érdekelt abban, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon olyan megállapodás szülessen, amely mindkét fél érdekeit szolgálja.”

A két delegáció a Pripjat folyó közelében, a határon találkozik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala közölte, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök vasárnap felhívta Zelenszkijt, és biztonsági garanciákat ajánlott fel, mondván, Lukasenko „felelősséget vállalt azért, hogy az ukrán küldöttség utazása, találkozója és hazatérése során a fehérorosz területen állomásozó összes repülőgép, helikopter és rakéta a földön maradjon”.

A hírszerzés legfeljebb négy napos ellenállásra számít Kijevben, órákon belül összeomolhat az ukrán védekezés ezáltal Ukrajna is.

Az amerikai hírszerzés szerint Kijev napokon belül orosz ellenőrzés alá kerülhet.

A CNN forrásai szerint, hogy az Egyesült Államok egy, legfeljebb négy napos ellenállásra, ami nagyjából megegyezik az invázió előtti prognózissal.

Az elemzők ugyanakkor azt is mondták, hogy az ukrán erők összességében a vártnál erősebb ellenállást tanúsítnak az orosz hadsereggel szemben.


Lehet, hogy ez az utolsó alkalom, hogy élve látnak engem

– ezt mondta Volodimir Zelenszkij az EU-s vezetőknek a rendkívüli EU-csúcson az Axios forrásai szerint. Az ukrán elnök pénteken aztán videóüzenetben arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy üljenek le tárgyalni, és vessenek véget a vérontásnak. Putyin később jelezte: kész delegációt küldeni Minszkbe az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra.

Ukrajna az átlagnál magasabb, de nem kritikus sugárzási szintet mért Csernobilban

A sugárzási szint emelkedett, ami normális időkben nagyon szokatlan lenne, de azért annyira nem magasra, hogy pánikba kéne esni

– mondta Tom Scott professzor, a Bristoli Egyetem nukleáris szakértője, aki a héten lépett kapcsolatba a csernobili atomerőmű kezeléséért felelős ukrán csapattal.

Miután csütörtökön Oroszország átvette az irányítást az erőmű felett, az Ukrán Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelet pénteken arról számolt be, hogy a csernobili régióban magasabb gamma-sugárzást észleltek. A jelentés szerint a mérések nem kritikusak, azonban részleteket nem közöltek a növekedésről – írja az Associated Press és a Reuters.

Putyin TV-beszédben szólította fel az ukrán hadsereget a kijevi vezetés megbuktatására. Azt üzente az ukrán katonáknak, hogy „vegyék kezükbe a hatalmat”. Arról is beszélt, hogy a banderisták – utalva a második világháborús szovjetellenes, szélsőséges harcosra, Sztepan Banderára – és „neonácik” nehézfegyverzetet helyeztek el városokban, köztük Kijevben és Harkivban. (A neonácik kifejezést Putyin elnök rendszeresen használja az ukrán kormány gúnyolására.)

error: Content is protected !!