1 Perce érkezett: Holnaptól nem lesz iskolatej sem a gyerekeknek, pénzhiány miatt nem szállítják!

A Naszálytej Zrt. és a Happy Tejtermék Kft. a Telexnek megerősítette, hogy nem szállít iskolatejet szeptembertől, mert nem kaptak elegendő állami támogatást. Az Agrárminisztérium a Telexszel azt közölte:

az iskolatej program folytatódik a következő tanévben is, lesz rá elegendő forrás.

A Csömöri Hírek írta meg nemrégen, hogy váratlan levelet kapott több önkormányzat, így a csömöri is a Naszálytej Zrt.-től, amiben a cég azt írta: felmondja az iskola- és óvodafenntartókkal a szerződéseit, mivel a kormány már nem ad támogatást a gyerekeknek eddig biztosított iskolatejhez. Csömörön így több általános iskolában és két óvodában is megszűnik az iskolatej. Szerintük ha az állam nem vállalja tovább a támogatást, akkor az önkormányzatoknak kell a zsebükbe nyúlniuk az iskolatej fenntartásáért. Az nem világos, hogy más cég tudja-e biztosítani számukra a tej szállítását.
A Naszálytej Zrt. vezérigazgatója, Sallai Attila a Telexnek küldött levelében azt írta, hogy a Magyar Államkincstárnak július 31-ig kellett volna a szerződésüket meghosszabbítania.

„Határozat hiányában társaságunk felelősséggel nem tud felkészülni a 2022/2023-as tanév biztonságos ellátására. Ezért a 2022/2023-as tanévre szóló iskolatej szállítási szerződésektől társaságunk a szerződések megkötésének dátumára visszamenőleges hatállyal elállt.”

Iskolatejet nemcsak a Naszálytej Zrt. szállított ki eddig sem, részt vett a programban például a Happy Tejtermék Kft. és az Ibrány Tej Kft. is. Tálosi Tamás, a Happy Tejtermék Kft. ügyvezető igazgatója lapunk kérdéseire azt írta:

„Az óvoda- és iskolatej program az iskolakezdéséig nem tud elindulni – az állami jóváhagyás hiánya végett.”

Ugyanakkor szerintük ha meg is kapják a hozzájárulást, akkor sem fogják biztosan elvállalni az iskolatej kiszállítását, főleg úgy, hogy nem emelnek árat. Szerintük túl bizonytalan a gazdasági helyzet most.

Magyarországon 2004 óta működik az Európai Unió és a Magyar Állam által finanszírozott iskolatej program, melynek két célja van: a gyerekek ingyen kaphassanak tejet, és népszerűsítsék a tejtermékek fogyasztását az iskolásoknál.

error: Content is protected !!