TOP 10 OKJ KÉPZÉS INGYEN 2020 >>> Ezekkel a tanfolyamokkal HAVI több százezer forintot kereshetsz!

TOP 10 OKJ KÉPZÉS INGYEN 2020 >>> Ezekkel a tanfolyamokkal HAVI több százezer forintot kereshetsz!

OKJ-s Képzések Toplistája TOP 10 OKJ-s képzés a Perfekt Zrt.-nél

1. Bérügyintéző2. Társadalombiztosítási ügyintéző3. Vállalkozási mérlegképes könyvelő4. Pénzügyi-számviteli ügyintéző5. Sportedző6. Targoncavezető7. Emelőgépkezelő, kivéve targonca8. Államháztartási mérlegképes könyvelő9. IFRS mérlegképes könyvelő10. Adótanácsadó

A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. évről évre összeállítja a legnépszerűbb OKJ-s Képzések Toplistáját.

Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője elmondta, 2017-ben is nagy igény mutatkozott az OKJ-s képzések iránt, különösen a 25-44 év közöttiek körében. A legtöbben szakmai előmenetelt, új munkahely megszerzését, avagy magasabb jövedelmet vártak az OKJ-s képzéstől. A Perfekt végzett hallgatóinak körében készített felmérés alapján a jelentkezők 70 százaléka a képzést követő egy éven belül elérte kitűzött céljait. Tóth Réka szerint a nagy érdeklődés oka, hogy ezeket a képzéseket rövid időn belül, rugalmas időbeosztás mellett végezhetjük, és olyan gyakorlati tudást biztosítanak, amelyek a végzés után azonnal hasznosíthatók. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmasak arra is, hogy munka vagy gyereknevelés mellett szerezzük meg azt a plusz tudást és képesítést, amely előrelendítheti karrierünket.

Ezeket az OKJ-s képzéseket végezhetitek el ingyen, több száz férőhely van

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 2019/20. tanévre két támogatási kategóriában tette közzé a szakképesítések listáját. Ez a két kategória a korlátozottan támogatott (K) és a nem támogatott (N) kategória. A korlátozottan támogatott képzések esetén megyénként (és képzésenként) meghatároztak egy-egy keretszámot, vagyis azt, hogy hányan szerezhetik meg az adott szakképesítést ingyen.

A különböző OKJ-s képzéseket az Országos Képzési Jegyzékben találjátok meg. A jegyzékben TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmák megszerzését nem támogatja az állam, míg a többi képzés ingyenesen elvégezhető – ha csak ezek érdekelnek titeket, a szakképzési centrumok kínálatát nézzétek meg.

Az ingyenes OKJ képzésekkel kapcsolatban a legtöbben csak annyit tudnak, hogy az állam 2 szakma megszerzését támogatja. Nem könnyű feladat kiigazodni a neten terjengő rengeteg információ közt, ezért összeszedtem a 10 legfontosabb tudnivalót az ingyenes OKJ képzésekről.

A 2015. júniusi törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes. Nappali tagozaton 25 éves korig, esti tagozaton korhatár nélkül.Bár elméletileg 25 éves korig lehetne nappali képzésre járni – akkor is, ha már van valakinek OKJ-s papírja – a legtöbb iskola a második szakmát már esti vagy levelezős képzésben engedi a diákoknak.

A két, támogatott szakma közé nem kell beleszámolni azokat a képzéseket, amikért korábban tanfolyami jelleggel végeztünk el, és fizettünk érte.Diplomával rendelkezők is 2 OKJ-s szakmát szerezhetnek meg ingyenesen. Amennyiben van már diplomád, de nem lépted túl a korhatárt, ugyanúgy jelentkezhetsz az ingyenes első OKJ-képzésedre nappali tagozatra. Ilyen esetben nem számít, hogy államilag finanszírozottan szerezted-e meg a diplomádat, a két képzési típus külön számítja az állam.Az ingyenes OKJ-s képzések iskolarendszerűek, ezért diákigazolványt igényelhetnek a tanulók. (Nappali tagozaton nappalis, esti tagozaton estis diákigazolványt.)Az ingyenes OKJ képzések szeptemberben indulnak, vagy keresztféléves képzések esetén februárban.A képzések 1, 2 vagy 3 tanév alatt végezhetőek el.Az állam által meghatározott hiányszakmákat tanuló diákok tanulmányi eredményeiktől függően ösztöndíjat kaphatnak. A hiányszakmák listáját minden évben a megyei fejlesztési és képzési bizottságok állítják össze, majd a kormány hagyja jóvá – a 2017/2018-as tanévre vonatkozó lista itt található (link: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16164.pdf) (az 5. melléklet).

error: Content is protected !!