TELJES HATÁRZÁRAT JELENTETTEK BE MA: itt a bejelentés a kormány döntéseiről – Magyarország lezárja határait!

TELJES HATÁRZÁRAT JELENTETTEK BE MA: itt a bejelentés a kormány döntéseiről – Magyarország lezárja határait!

A szokásos csütörtöki nap helyett pénteken tartották meg a szokásos kormányzati sajtótájékoztatót, a Kormányinfót. A kormányülés sem szerdán, hanem ma, pénteken volt, most hozták meg azokat a döntéseket, amelyek minden magyar életét komolyan befolyásolhatják a koronavírus járvány második hullámában. Az, hogy ma egyáltalán lesz ilyen sajtótájékoztató, sokáig kétséges volt, pénteken kora délután jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a 16:30-as kezdést.

A Kormányinfón elhangzott

A kormány szeptember 1-jével új szabályokat kíván bevezetni. Áttekintették az európai helyzetet a mai kormányülésen, azt tudják mondani, Európában a második hullám elkezdődött, a számok március végi, áprilisi számokra emlékeztetnek – kezdte Gulyás Gergely. Északon jobb kicsit a helyzet, de a szomszéd országokban is növekszik a fertőzöttek száma, és Magyarországon is. A legfőbb veszély még mindig a behurcolás, a fertőzések eredetének többsége külföldi.

A vírus a gazdaságot, munkahelyeket és a nyugodt iskolakezdést veszélyezteti. Most egyszerre kell a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról gondoskodni, gondoskodni kell a gyerekek biztonságáról és a gazdaságról is.

Az operatív törzs javaslatai:

  • A határvédelemben visszatérünk az első hullám szabályaihoz: szeptember 1-jétől külföldi állampolgár nem léphet be, csak indokolt esetben. Kivétel: katonai konvoj, kapcsolt vállalkozások tekintetében történő átutazás, sporteseménnyel kapcsolatos utazás, humanitárius folyosón való átutazás tranzitforgalomban (tehát a tranzitforgalom olyan lesz, mint tavasszal, kijelölt utakon, kijelölt megállókkal lehet átutazni) A határ harminc kilométeres sávjában van még kivétel, (az ott lakó, de a másik országban dolgozók utazhattak át tavasszal a határokon)de Ukrajnánál az ottani rossz helyzet miatt ez sem áll fenn, ott nem lesz kivételezés.
  • Külföldről hazatérő magyarok két hét karanténba kell vonuljanak, vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel negatív tesztet nem tudnak felmutatni.
  • Holnap ülésezik a határvédelmi akciócsoport a miniszterelnök részvételével.
  • A virológusok szerint, ha zárjuk a határokat és az itthoni szabályokat betartjuk, (maszkviselés, kézmosás, távolságtartás) akkor kordában tartható a vírus.
  • Az iskola normál keretek között indul.
  • Kárpátaljára 50 lélegeztetőgépet adományoz Magyarország.

Gulyás Gergely azt is elmondta, két negatív teszt után, melynek költségét maga fizette, a tisztifőorvos döntése alapján vehetett részt a kormányülésen.

Egy kérdésre válaszul azt is elmondta: Varga Judit nem volt ott a kormányülésen, mert még csak egy negatív tesztje van. Azt is elárulta: Varga Judit bár ott volt azon a kerti partin, ahol Gulyás Gergely és a fertőzött Hollik István, ő nem találkozott Hollikkal. Ellenben hétfőn Budapesten a szintén fertőzött Trócsányi Lászlóval találkozott, ezért van most ő karanténban.

FONTOS: Szeptember 1-jétől csak magyarországi tesztet fogadnak el azoktól a magyaroktól is, akik külföldről jönnek haza! Ezt Gulyás Gergely egy későbbi kérdésre válaszul mondta.

Kérdésekre adott válaszok

Online oktatás és tanévnyitók témája. Válasz: Az ajánlás nem tiltja, de nem is javasolja a tanévnyitók megtartását. Azért dolgozik a kormány, hogy ne kelljen iskolákat lezárni. A kormány döntött, hogy egyenként, iskolánkként lehessen dönteni intézmények bezárásáról. Itthon nem várt módon jól vizsgázott az online oktatási rendszer, de ez csak oktatásra alkalmas, nevelésre nem. Mindenki érdeke az, hogy rendes menetrend szerint menjen az oktatás.

Lehet osztálykirándulásokat tartani? Válasz: belföldi kirándulásokat lehet, egyéni mérlegelés kérdése.

Lesz vásárlási idősáv megint az időseknek? Válasz: Egy hónapig nem, a nemzeti konzultáció lezártával újra értékelni fogják a helyzetet.

Szeptember 1-je után hazatérő magyarok tesztjét állja az állam? Válasz: Nem. Azonban, ha valaki kontaktkutatás miatt – tehát nem önhibájából – kerül karanténba, akkor két napos különbséggel készített két negatív teszt után szabadulhat. ebben az esetben az állam téríti a költségeket. Az országot szabadon el lehet hagyni. Az országok színkódjai változnak: minden vörös, Magyarország zöld. Tehát megszűnik az a lehetőség is, hogy sárga országból, annak csak egy teszt kell. Mostantól kettő kell.

A szuperkupa döntő kérdése. Válasz: egyelőre tartanak a tárgyalások az UEFA-val, egyelőre nincs engedélyezve, hogy sportmérkőzések miatt kivételezzenek a beutazni kívánó nézőkkel, valamilyen többszintű, biztonsági rendszert fognak kidolgozni. Ha külföldi szurkolók jönnek, két nap elteltével két negatív teszttel jöhetnek maximum, de még tartanak az egyeztetések. Még nincs elfogadott menetrend, mert négy hét múlva lesz ez a meccs, nem lehet tudni mi lesz akkor egy nemzetközi rendezvényen. a meccs nem marad el, de nem tudni, lesz-e nézőközönség.

Kérdésre Gulyás azt is elmondta, nem ültették külön a kormányülésen. Orbán Viktor annyit kérdezett az ülés előtt, jól van-e.

A kötcsei piknik elmarad.

10500 pedagógus, akik hátrányos helyzetű térségekben dolgoznak, egyszeri bruttó 500 ezer forint juttatást kap. Mikor? Válasz: Gulyás Gergely nem tudott dátumot mondani, de azt mondta, döntés után egy hónapon belül ezeket ki szokták fizetni.

Szentkirályi Alexandra részt vett az eseményen, ahol többen megfertőződtek a politikusok közül? Válasz: Nem és kontaktkutatás során sem derült ki, hogy őt tesztelni kéne.

Szijjártó Péter felajánlotta lemondását a kormányülésen a nyaralása kapcsán? Válasz: Szijjártó Péter nem vett részt a kormányülésen, hipotézisekkel pedig a kormány nem foglalkozik – mondta Gulyás Gergely.

A hitelfizetési moratóriumot meghosszabbítják? Válasz: döntés még nincs, de tárgyalnak róla, a téma napirenden van.

Ha egy diák hozzátartozója hozzátartozója koronavírusos, mi történik az iskolában? Válasz: minden kontaktot tesztelnek ilyenkor és azt az állam fizeti.

Orbán Viktor nyaralt Horvátországban? Válasz: Saját nyaralásáról legfeljebb a miniszterelnök tud nyilatkozni.

Szijjártó Péter megtiltotta minisztériumában a home officeot, és megtiltotta a “szakszervezetesdit” mi erről a véleménye? Válasz: Gulyás Gergely szerint mikor az ország bajban van, akkor mindenkinek dolgoznia kell. Saját minisztériumában a krónikus betegeknek és veszélyeztetett kollégáknak engedte meg Gulyás Gergely, ez 1300 emberből körülbelül 60-at jelent. Szakszervezetbe bárki beléphet, ezt az alaptörvény garantálja, rendkívüli jogrendben azért bizonyos jogok korlátozottak, a Szijjártó miniszter szavait is e jogrendben kel értelmezni.

Egy miniszter hogy kerül olyan jachtra, ami azé, aki állami pénzeket nyer el? Válasz: A kormány szerint a családi nyaralás magánügy, és mindenki maga ad számot arról, hogy hova megy nyaralni.

Tervezik azon pedagógusok tesztelését akik krónikus betegek, illetve mi lesz az idősebb tanárokkal? Válasz: 65 év felett nyugdíjkötelezettség van, csak egyedi mentesség alapján kell tanítani. A tesztelések tekintetében a WHO szabályaihoz igazodnak és ez a gyakorlat bevált.

Legutóbb a maihoz hasonló fertőzötti számoknál kijárási korlátozások voltak. Válasz: nem gondolkodnak kijárási korlátozásban és nem is szeretne a kormány ilyen intézkedéseket hozni. A márciusi helyzettel ellentétben az ország most maximálisan felkészült. Márciusban a szigorú intézkedésekkel az egészségügy felkészítését is szolgálták, az egészségügy most felkészült.

A maszkviselés szigorúbb ellenőrzése várható? Válasz: A maszkviselés szigorúbb ellenőrzésére sor fog kerülni, jogszabályi lehetőség van rá most is.

Hol kell tesztet csináltatnia annak, aki hazatér Magyarországra külföldről? Válasz: holnap a részletekről még tárgyalnak, de kontaktkutatás során felmerülő személyekét az állam kifizeti, másokét nem. Gulyás Gergely szerint a nagyobb szabadság jobb lenne, tehát szerinte bevonnák a magánlaborokat is, de az államit részesítik előnyben, bár holnap még lesz egy kör tárgyalás ebben.

Hányan voltak ott a kormánytagok közül azon a rendezvényen, ahonnan Hollik István fertőzöttsége miatt többen karanténba kerültek? Válasz: A kormánytagok közül ketten: Gulyás Gergely és Varga Judit. Varga Judit azonban nem emiatt került karanténba, mert ő nem találkozott a fertőző Hollik Istvánnal. Ő egy hétfői találkozó miatt került karanténba: a szintén fertőzött Trócsányi Lászlóval találkozott, Budapesten. Varga Juditnak még nincs második negatív tesztje, ezért a kormányülésen nem volt ott, egyelőre egy negatív tesztje van.

Kell szigorítani a nagy összegű ajándékok elfogadásának szabályozásán? Indul Szijjártó Péter ellen vizsgálat az ajándék elfogadása miatt? Ha az összeférhetetlenség szigorítására vonatkozó javaslat van, arra van a parlamentnek egy bizottság, lehet ilyen javaslatot benyújtani. Vizsgálat akkor indul, ha valaki kér ilyet, erre szintén van megfelelő parlamenti bizottság – válaszolt Gulyás Gergely Szijjártó Péter jachtos nyaralására vonatkozó újabb kérdésre.

Ki a felelős a lélegeztetőgépek beszerzésének a Külügyminisztériumban? Válasz: minden tárcánál miniszteri felelősség van, a kormányra vonatkozóan a miniszterelnöknek van felelőssége.

Az egészségügyi rendszert érintő korlátozások újbóli bevezetése, ágyfelszabadítás, nem sürgős műtétek elhalasztása terítéken van? Válasz: nincs terítéken hála istennek, 8000 szabad ágy áll rendelkezésre, akár holnap. A vírus aktivitása csökkenni látszik, mert bár többen betegednek meg, de kevesebben kerülnek kórházba. Ez utóbbi arány 12 százalékról 8 százalékra csökkent.

Diplomáciai útról hazatérő politikusokra milyen szabályok vonatkoznak? Válasz: holnap ülésezik a határvédelmi akciócsoport, a kivételeket részletesen ott fogják megállapítani.

Van hatással az őszi parlamenti ülésszakra, hogy most már parlamenti képviselő is elkapta vírust? Válasz: a parlament működésére nincs hatása a kormánynak, ez az országgyűlés döntése lehet. Tavasszal például másik ülésteremben ülésezett a parlament, ahol lehet tartani a távolságot. Az országgyűlés működését még háborús helyzetben is biztosítani kell, a legvégső eset, ha a parlament működését fel kell függeszteni.

A külföldi diákokkal, akik már befizették a tandíjat Magyarországon, mi lesz? Válasz: a hallgatói jog érvényesítéséhez negatív koronavírus tesztre lesz szükség, a részletszabály kidolgozás alatt van.

error: Content is protected !!