Szülők figyelem!!! Iskolás gyerekek van??? számlát kapnak a napokban a magyar szülők, és be kell fizetni!

Minden iskolai év első hetében kérdés a szülők körében, hogy mennyi osztálypénzt kell beadni. Bár a tanárok elvilekben nem szedhetnek pénzt, azonban a szülők gyűjthetnek közös kasszába, annak érdekében, hogy ezt a pénzt később a gyerekekre lehessen költeni. Van, ahol rajzfelszerelést vesznek, van, ahol a pedagógusnak ajándékot, de akad olyan iskola is, ahol jóval nagyobb dolgokat is finanszíroznának a szülőktől beszedett pénzből.

Nem elég az iskolakezdéskor felmerülő költségek, ami miatt sok család egész hónapban nélkülözni fog, ezen felül számíthatunk arra is, hogy az első héten szembejönnek még “extra igények” a tanárok részéről, és az első, szeptemberi szülőértekezleten tudjuk meg azt is, hogy mennyi lesz az osztálypénz idén.
Általában a tanintézményekben 5 000- 10 000 forint az osztálypénz, azonban ennek több dologtól is függhet. Annyi pénzt gyűjtenek a szülők, amennyit előzőleg megszavaztak. Ennek ellenére sok szülő panaszkodik, hogy nagy ez az összeg, ráadásul, ha nagycsaládról van szó, úgy az összeg is tovább emelkedik.

Facebook csoportokban kérdeztük meg a szülőket, hogy ők mennyit fizetnek be osztálypénz címén. Van, aki ötödikes gyermekének 20 000 forintot fizet a tanévre, hetedikes gyermekénél pedig 10 000 forintot. Van olyan szülő is, aki óvodától kezdve fizeti minden évben az osztálypénzt, de akad olyan szülő is, aki úgy döntött, ő nem fizeti ki ezt az összeget, mert sokallja.

De mire megy ez a pénz? Programokra, osztálykirándulásra, ajándékra, szalagavatóra – sőt, iskolai felszerelésre is. Alapítványi iskoláknál pedig az iskola felújítására, sőt rezsire is gyűjthetik a pénzt, amit nem az osztályfőnök, hanem valamelyik szülő gyűjt, természetesen önkéntes alapon. Burai Vera,Szülői Összefogás Közösségének tagja elmondta, hogy egyre jellemzőbb, hogy az osztálypénz gyűjtésére külön számlát nyitnak, és annak aktuális helyzetéről folyamatosan tájékoztatja a szülőtársakat a számla kezelésével megbízott személy.


Tapasztalataim alapján ez az összeg fél évenként 5 000 forint körül mozog, de ez általában csoport és osztályfüggő. Kiemelném a végzős diákok esetében a szalagavató, és a ballagás költségeit is, amit sok esetben a szülők előzetesen már elkezdenek gyűjteni az iskolába lépéskor, de még így is sokba kerül az intézménynek, amit természetesen nem fizet a fenntartó, így ezt is alapítványi befizetésekből kell finanszírozni

– emelte ki Burai Vera, aki hozzátette, hogy az állam nem gondoskodik az intézményekről, így a szülők kénytelenek megfizetni ezt az összeget. Az intézetek általában a szülőértekezleten, és az intézmény honlapján kérhetnek támogatást a szülőktől, mivel az iskola nem tudja kigazdálkodni például egy felújítás terhét, esetleg egy nagyobb eszköz beszerzését.

error: Content is protected !!