Szociális tüzifa és szén program 2018 – Sok pénzt adnak idén is tűzifa és barnakőszén támogatásként rászorulóknak!

Szociális tüzifa és szén program 2018 – Sok pénzt adnak idén is tűzifa és barnakőszén támogatásként rászorulóknak!

Sok pénzt adnak idén tűzifa és barnakőszén támogatásként rászorulóknak!

Az előző évekhez hasonlóan idén is biztosít a kormány ingyenes tüzelőanyagot a kistelepülésen élő szociálisan rászorulóknak. Megjelent a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázati kiírás.

A tavalyi évhez hasonlóan összesen 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kormány a programra, amelyre az 5000 fő alatti települések önkormányzatai pályázhatnak. A jogosultakat rászorultsági alapon az önkormányzatok választják ki a helyi rendelet alapján, a jogosultak a támogatást ingyenes tüzelőanyag (keménylombos tűzifa, lágylombos tűzifa, illetve barnakőszén) formájában kapják meg.

A szociális tüzelőanyag programot 2011-ben indította a kormány. Az éves keretösszeg azóta megháromszorozódott, az elmúlt 5 évben mintegy 10 milliárd forintot biztosítottunk a rászorulók téli tüzelőjére és ezáltal rezsicsökkentésére. Múlt télen mintegy 180 ezer rászoruló jutott így ingyenes tüzelőanyaghoz.

A pályázatok a jövő héttől kezdődően 2018. szeptember 30-áig nyújthatóak be, az elbírálás 2018. október 30-ig befejeződik. A nyertes önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2019. február 15-éig osztják ki a rászorulók részére, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2019. március 31-éig történhet meg. A nyertes önkormányzatok a támogatás felhasználásáról 2019. április 15-éig számolnak el a Magyar Államkincstár felé.

error: Content is protected !!