SZJA VISSZATÉRÍTÉS: ITT A NAV HIVATALOS MAI BEJELENTÉSE, ŐK KAPJÁK VISSZA A PÉNZT!!! ERRE VÁRT MINDENKI:

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hamarosan tájékoztatót fog küldeni az arra jogosultaknak az szja-visszatérítéssel kapcsolatban.

Ennyi jár vissza:

Pontosan hogyan kell kiszámítani az szja-visszatérítés mértékét?

A visszatérítés összege legfeljebb 809 000 forint, amely a 2020. decemberi KSH-adatok alapján számolt éves bruttó átlagkereset tizenkétszeresének és a 15 százalékos szja mértéknek a szorzata ezer forintra kerekítve.

    • A bruttó átlagkereset 449 400 forint, ami azt jelenti, hogy a kedvezmény összege: 449 400x12x15%=808 920 forint, kerekítve 809 000 forint.
    • Ha a magánszemély összevont adóalapját terhelő adó ennél az összegnél kevesebb, akkor a visszatérítés összege az adó összege.
    • Ekhós magánszemélynél a 2021-re tőle levont ekho szja-nak minősülő része (9,5 százalék) jár visszatérítésként, ami nem haladhatja meg a 809 000 forintot.
    • Kisadózónál a visszatérítés összege a 2021-re a kisadózó vállalkozást a kisadózó után terhelő tételes adó negyede, de maximum 809 000 forint.
Ha a magánszemélynek van szja, kata és ekho szerint adózó jövedelme is, akkor a különböző adónemekből visszaigényelhető összegek együttesen nem haladhatják meg a felső határként kijelölt 809 000 forintot.

Az Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte kormányrendelet szövege szerint a nemzeti adóhatóság:

a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlegének kiutalásával kapcsolatban kormányzati tájékoztatást küld az érintett adózók részére.” 

A rendelet alapján valószínűsíthető, hogy a levelet az szja-visszatérítésre jogosutak kapják, közülük is feltehetően azok, akiknek a jogosultságát a NAV saját hatáskörben megállapította, vagy 2021. december 31-ig a megfelelő nyilatkozatot eljuttatták az adóhatóságnak. Erre utalhat az is, hogy a kifizetés határideje meglehetősen közeli. Ahogy az adóhatóság is írja tájékoztatójában, “a NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a visszatérítést annak a szülőnek, akinek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót. Az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést.”

Az adóvisszatérítésről szóló kormányzati tájékoztató nem az első lenne ezek sorában. A koronavírus-járvány miatt bevezetett családvédelmi intézkedések részeként nemrég kormányzati döntés született a lakossági jelzáloghitelek kamatának fixálásáról, erről a pénzintézetek szintén tájékoztatót küldenek az érintett ügyfeleknek.

error: Content is protected !!