Sokan nevelnek beteg gyermekeket, mennyi pénzt érdemelnek meg ők a munkájukért?

Sokan nevelnek beteg gyermekeket, mennyi pénzt érdemelnek meg ők a munkájukért?

Magyarországon körülbelül 30 ezren ápolják halmozottan sérült gyereküket, köztük Schilling Magdolna, Nagy Anna és Vágfalvi Edit. A karácsony külön logisztikát igényel számukra, hogy időben el tudjanak készülni a bevásárlással és a főzéssel, és közben magatehetetlen gyereküket is el tudják látni. Másokkal ellentétben az ünnepek alatt sem lazíthatnak, ugyanúgy etetniük, pelenkázniuk kell őket, mint az év bármelyik napján. Főleg azoknak bonyolultabb ez az időszak, akik mellett nincs egy férj vagy egy másik gyerek, aki segítene.

A karácsony előtti utolsó napok legtöbbször őrült kapkodással és idegeskedéssel telnek, mindenki ilyenkor szerzi be a még hiányzó ajándékokat, a fenyőfát és az ünnepi vacsora hozzávalóit.

Vannak családok, akiknek még nagyobb kihívás az ünnepi készülődés, mert napi 0-24 órában súlyosan, halmozottan sérült gyereküket ápolják.

Ők körülbelül 30 ezren vannak, számukra a legegyszerűbb ügyek elintézése – elmenni az orvoshoz vagy egy bevásárlás – is szinte megoldhatatlan feladatot jelent. Az államtól sem számíthatnak segítségre: kevés a gondozó, az intézményi ellátás is hiányos.

Ezek a szülők az ünnepek alatt sem pihenhetnek, folyamatos készenlétben kell lenniük, ugyanúgy etetniük, fürdetniük, pelenkázniuk kell magatehetetlen gyereküket, mint az év bármelyik másik napján, mondta a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület elnöke, Csordás Anett. “Nem lankadhat a koncentráció, nem lehet kiengedni, mert akkor összedől a világ.”

Más családokkal szemben a nagyszülőkre sem tudják rábízni a különleges odafigyelést igénylő gyereküket. Csordás Anett maga is érintett, súlyosan sérült gyereket nevel.  Ahhoz hasonlította a helyzetet, mint hogy betegek sem lehetnek, mert nincs, aki beugorjon helyettük: a szülők 80 százaléka – többnyire nők – egyedül kénytelen megbirkózni ezekkel a nehézségekkel.

A téli szünetben intézményi ellátásra sem számíthatnak, az pedig esélytelen, hogy fizetett gondozót találjanak a gyerek mellé.

Még több feladatot kell megoldanunk ebben az időszakban, hatványozódnak a mindennapos nehézségek. A karácsonyfa-vásárlás például kész vicc nálunk.

Az ünnepek alatt szokásos rokonlátogatás is macerásabb számukra, figyelembe kell venni olyan szempontokat is, mint az akadálymentesség, de már önmagában egy kerekesszékkel 60-80 kilót nyomó gyerek mozgatása is embert próbáló feladat, így sokan inkább otthon maradnak.

Jól kisírta magát, és ugyanúgy tette a dolgát, mint addig

A logisztikai nehézségeken túl lelkileg sem könnyű megélniük az otthonápoló családoknak a karácsonyi időszakot. Schilling Magdolna harminc éve ápolja egyedül halmozottan sérült fiát, a 36 éves Ferit, egy 15. kerületi kertes házban élnek kutyájukkal, Maggie-vel. (Magdolna egyike annak a hat szülőnek, akik pert indítottak az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, amiért Budapesten nem biztosítják gyerekeiknek a támogatott lakhatás lehetőségét.) A bevásárlást még csak-csak megoldja Magdolna, mert napközben a közeli újpalotai Fejlesztő Gondozó Központban (FENO) van Feri. Két hétre előre bespájzol, hogy később már ne kelljen kimozdulnia a gyerekkel. A fiának külön kell főznie, mivel nem eheti ugyanazt, mint ő, csak pépes dolgokat adhat neki. Változó, hogy Ferinek mikor van kedve enni, ezért nincs olyan náluk, hogy közös ünnepi ebéd.

Megható történetek!!! Mennyi pénzt érdemelnek???

error: Content is protected !!