SOK CSALÁD HIÁBA VÁRJA A CSALÁDI PÓTLÉKOT: Kimaradhat a családi pótlék IDÉN JÚLIUSBAN!!!!

A tankötelezettség Magyarországon 16 éves korig tart, és év közben a hatóságok általában igazolást kérnek a szülőktől arról, hogy a gyerek ez után is tanulói jogviszonyban van. Az Origót több olyan szülő is megkereste a panaszával, akinek a gyerekének a születésnapja a nyári szünetre esik. Volt, aki nem kapott családi pótlékot, és olyan is akadt, akinél a rendszer már hiányosságot jelzett.

Erre figyeljetek, mert sokaknak nem fogják kiutalni:

Nem kaptam meg a családi pótlékot augusztus elején, mert a nyári szünetben, június végén van a lányom 16. születésnapja  – mesélte egy apuka az Origónak. “Felhívtam a Magyar Államkincstárat, ahol azt mondták, fáradjak be az iskolába, és kérjek igazolást, hogy a gyerekem tanulójogviszonya még él. Sok utánajárásba került, mire visszaszereztem azt, ami jár.”
A középiskolák többségében a nyári szünetben hetente egy nap ügyeletet tartanak. Ez a fővárosi iskolák többségében a szerda. Az iskolai igazolás beszerzése után a Magyar Államkincstárban másfél órát kellett várnom – mondta az apuka.

Egy másik szülő, Kata, mesélte, hogy augusztus elején a lánya osztálytársának anyukája hívta fel a figyelmet arra, hogy ők sem kaptak családi pótlékot. “Három gyerekem van, az egyiknek a nyári szünetre esik a 16. szülinapja. A mi esetünkben a legutoljára folyósított összegből még nem hiányzott a 16 éves gyerekemre eső rész, de az ördög nem alszik alapon felhívtam a fővárosi kormányhivatal családtámogatási osztályát” – mondta Kata.

Az ügyintéző a taj szám alapján megnézte, hogyan áll az ügyük. Ekkor derült ki, hogy dokumentumhiányt jelez a rendszer, így a következő esedékes családi pótlék már csak két gyerekre érkezik, ha nem nyújtom be az iskolától beszerzett dokumentumot. 

Év közben sima ügy

Azok a szülők szerencsésebb helyzetben vannak, akik gyerekének a 16. születésnapja a tanév idejére esik, vagyis szeptember 1-je és június 15-e között születtek. De a tanévben születetteknek is igazolást kell kérni a tanulói jogviszonyról – mondta az Origónak az Alternatív Közgazdasági Gimnázium titkárságának vezetője. – Csak év közben talán gyorsabb az ilyen papírok beszerzése és az ügyintézés is.

error: Content is protected !!