Rengeteg településen kaphatnak havi 40 ezret most a magyar családok: térképen a lista kik kapják >>

Rengeteg településen kaphatnak havi 40 ezret most a magyar családok: térképen a lista kik kapják >>

Tavaly nyáron indult el az a pályázat, amely a kisgyermeket nevelő szülőket kívánja támogatni a munkaerőpiacra való visszatérésben. Ennek gyakran az az akadálya, hogy a család lakóhelyén nincs elég állami bölcsődei férőhely, így nem megoldható a gyermekfelügyelet, amíg a szülő dolgozik, a magánbölcsődék magas havi díjait pedig kevés család tudja megfizetni. Arról viszont kevesen tudnak, hogy akár havi 40 ezer forint is járhat olyan esetben a munkába álló szülőnek, ha nem tudja állami bölcsődébe beíratni gyermekét, csak magánintézménybe, hogy visszatérjen dolgozni. Szeptemberhez közeledve egyre jobban telnek a helyek a magánbölcsődékben is, ezért érdemes átgondolni: ha az állam átvállalja a magánbölcsődei havi díj költségeinek egy részét, vagy egészét, akkor visszatérnek-e a munkába. Mutatjuk, hogy kik, mely településeken és hogyan igényelhetik a bölcsődei támogatást.

Akár havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás? Ez nem csak mese!

2019. július 31-től nyílt meg a pályázat, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerülnek adni kisgyermeküket. Ez egyik legfontosabb kitétel: a támogatás csak akkor jár, ha állami bölcsődébe nem tudják beíratni a gyermeket. Ehhez jellemzően szükség van az állami intézmény elutasító határozatára, azonban nem minden esetben! Ugyanis

vannak olyan kistelepülések, ahol automatikusan jár a támogatás, hiszen szinte bizonyos, hogy nincs elég bölcsődei férőhely a térségben.

Csak meg kell igényelni. A Magyar Államkincstár tájékoztató anyaga szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert azokon a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek. Az alábbi térképen megmutatjuk az összes települést, amelyen a támogatás külön igazolás nélkül kérelmezhető:

Kik és hogyan igényelhetik?

Az Államkincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők; továbbiakban: szülő) számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A tájékoztató külön kiemeli, hogy mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek (aktívan dolgoznak). Fontos kiemelni továbbá, hogy a

havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg.

Vagyis ha a családi vagy munkahelyi bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Viszont ha meghaladja, 40 ezer forintnál magasabb összeg nem adható. A támogatási kérelmeket 2019. július 31-től fogadták be, és legkésőbb 2021. december 31-ig – vagy a pályázat felfüggesztéséig (a keretösszeg kimerüléséig) – lehet benyújtani kizárólag elektronikus űrlapon, ügyfélkapus azonosítással (KAÜ). Ezért előfeltétel, hogy a támogatási kérelmet benyújtó szülőnek:

  • legyen ügyfélkapu regisztrációja
  • legyen bankszámlája (a folyósítás miatt)

Legfontosabb tudnivalók:

  • a támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybevett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető.
  • a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá.
  • a szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek, viszont ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet

error: Content is protected !!