Rendkívüli bejelentések a Kormánytól!

#frissítve: 2023.03.09 – 16,15-kor

Rendkívüli bejelentések a Kormánytól, ahogy tegnap jeleztük előre:

Magyarországon jelenleg a legnagyobb gondot az infláció okozza a hétköznapi ember számára. Az árak az egekben, közben a szomszédban dúló háború nem látszik csitulni. Tegnap Matolcsy György jegybankelnök pedig rendkívül éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikája miatt. Ma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megtartja szokásos Kormányinfóját, melyen beszámol a legújabb döntésekről és az országot érintő legfontosabb tudnivalókról.

A kormány hosszú ülést tartott és a háborús helyzetet, és annak hatásait értékelték elsőként. A kormány támogatja a kormánypárti frakciók javaslatát, amit a parlament elé nyújtottak be, mely világossá teszi a magyar álláspontot az orosz-ukrán háború ügyében. A háború elhúzódik, ez gazdasági nehézségeket okoz. A gáztározóink egyelőre az enyhe tél miatt megfelelően vannak feltöltve, de a későbbi feltöltés időszakában az árak valószínűleg ismét emelkedni fognak – kezdte Gulyás Gergely, hozzátéve még a háború kapcsán, hogy a helyzet világos, a kormány elítéli az orosz agressziót és segít a menekülteken.
Az infláció évtizedes rekordokat döntött meg a világban, ebből Magyarország sem tudott kimaradni, egy ideje az átlagot is meghaladó a pénzromlás mértéke. Ennek oka a háború közelsége és kitettségünk a behozott energiaforrásoknak. Az is látszik, hogy talán túl vagyunk a csúcson – mondta Gulyás Gergely.

Az infláció okainak döntő hányada a miniszter szerint külső ok, a háborúk, a szankciók és az energiaárak. Az élelmiszerkereskedelmi láncokban hiába lenne hajlandóság árcsökkentésre, ha a beszállítók az energiaárakra hivatkozva nem partnerek ebben – mondta Gulyás.

Két feladat van: az inflációt a lehető leggyorsabban csökkentő intézkedéseket kell hozni. Illetve a családok védelme – mondta a miniszter.
Magyarországon kell a családoknak a legkevesebbet fizetni a villanyért és a gázáért – mondta Gulyás Gergely, aki ezek után felsorolta a korábban meghozott intézkedéseket, mint a gyármentő program és a kisvállalkozókra kiterjesztett kamatstop, vagy az agrárhitel törlesztési moratórium és a munkába járás támogatásának emelése, vagy a 13. havi nyugdíj visszaállítása.
Az élelmiszer árstoppal kapcsolatban közgazdasági viták vannak, de a legszegényebbek megsegítése szempontjából fontos döntés, akárcsak a lakossági kamatstop.

Gyermekvédelem

A kormány tegnap benyújtotta az Unió által megtámadott gyermekvédelmi törvényhez az EU bíróságához az ellenkérelmet. Az EU alapjogi chartájában az oktatás tagállami hatáskörbe tartozik, a gyermekek neveléséről szóló döntés pedig a szülők jogosultsága. A mostanában napvilágra került esetek azt igazolják, hogy szükség van a gyermekvédelmi törvényre, amit be kell tartatni és meg kell védeni a nemzetközi viták közepette – mondta gulyás, aki szerint az Unióval való vitáink is jórészt emiatt a törvény miatt vannak.


Kérdésekre adott válaszok:

Hogy tervezi a kormány a pedagógusok béremelését? Válasz: Egy nagy lépést szeretnénk lenni és ebben támaszkodnánk a minket megillető uniós forrásokra is. Dobrev Klára és társai és az európai Bizottság között ennek megakadályozására sajátos szövetség jött létre. Most 10 százalékos emelést tudunk így adni, de 22 hónap múlva szeretnénk, ha a pedagógus átlagbér800ezer forint lenne. Ehhez az kell, hogy Dobrev Kláráék ne blokkolják tovább az erről szóló döntéseket.
Egy önálló törvényt is szeretne létrehozni a kormány, ami a pedagógusokra vonatkozna, ennek kapcsán egyeztetés zajlik a Belügyminisztérium és a tanárok képviselőivel, ebben számítunk a szakszervezetekre, a kormánnyal való szembenállás ellenére. A köznevelési jogállási törvény világos viszonyokat teremtene – mondta Gulyás Gergely. Legyen világos, hogy a pedagógusok béremelését a várt uniós pénzek most segítenének kifizetni, de utána ez az adófizetőkre marad. Az első időszakban azonban ahhoz, hogy a béremelés ne okozzon elviselhetetlen terhet a gazdaságnak, szükség van átmenetileg az EU-s pénzekre, de nehéz hozzájutni úgy, hogy közben baloldali politikusok a hátunkba szurkálják a kést – mondta Gulyás Gergely.
Hogy értékeli a Svédországba és Finnországba látogató delegáció tapasztalatait? Válasz: A jövőhéten hallgatja meg a frakció a delegáció tagjait, utána tudunk állást foglalni, ami biztos, hogy a kormány támogatja a két ország NATO-tagságát.

21 modellváltó felsőoktatási intézmény írt levelet az Európai Bizottság elnökének. Hol tartanak a visszatartott felsőoktatási pénzek? Válasz: Navracsics miniszter úr Brüsszelben több biztossal is tárgyal ezügyben, bár ez egy álprobléma, mert a modellváltás a legszélesebb körű szabadságot adja, állami beavatkozás nélkül. Ezt igazolja a felsőoktatási rektorok levele is.
A kormány szerint sértődött a jegybankelnök. Azért, mert nem kezdheti meg harmadik elnöki ciklusát? Válasz: Mi azzal kapcsolatosan, hogy a jegybankelnök úr mit miért mond, nem akarunk állást foglalni. A harmadik ciklus betöltéséhez törvénymódosító javaslat kell, a kormánynál nem járt ilyen javaslat, csak a frakciónál, ez utóbbit Kocsis Máté jelezte.

A dunaújvárosi önkormányzat döntésével, melyben egy nem felszámolás alatt álló cég ellen nyújtottak be inkasszót, a dolgozók bérének kifizetését veszélyezteti. Hogy tud segíteni ezen a kormány? Válasz: A kormány egy éve azon dolgozik, hogy az iparág megmaradhasson. Ilyen körülmények között az, hogy az önkormányzat veszélyezteti az elért eredmények megőrzését, az felháborító, de törvénytelen is, mert 60 napon keresztül nem foganatosítható inkasszó a védett cég esetében, mivel ha mindenki benyújtja az igényeit, az másnap csődbe megy és senkit nem tud kifizetni. Egy idegen hitelezőtől sem várunk ilyen lépést, nemhogy az önkormányzattól. Azt kérjük, ha már segíteni nem tudnak, akkor ne is akadályozzák a vasipar megmentését – válaszolta a miniszter.
Sérti a parlament méltóságát, amit Gyurcsány Ferenc tett a minap?

Válasz: Sajátos jelenet volt, az ember 13 év után nem gondolja, hogy újat lát a parlamentben és az ellenzék sokszínűsége ilyen formában mutatkozik meg, de én nem akarok senki magánéletében vájkálni – mondta Gulyás Gergely.

Mikor vezetik ki az extraprofitadókat? Válasz: Több cég extraprofitra tett szert, a rezsicsökkentést ebből tartjuk fenn. A jövő évben ahol tudjuk, ki fogjuk vezetni, ahol nem, ott csökkentjük a mértékét. A cél, hogy a rezsicsökkentést fenn lehessen tartani. A jelenlegi formájában nem fogjuk fenntartani, a jövő évben azonban valamilyen mértékben még igen – mondta a miniszter.
A Horizon programban (az EU innovációs keretprogramja) a partnerek számára aggályos a magyar egyetemek részvétele, mibe fog ez kerülni nekünk? Válasz: Az Európai Bizottság azt mondta, nem garantálja a Horizon programból származó forrásokat, ezért velük gyors megegyezést kell találni. Ez egy Magyarországgal szembeni bosszú: migráció, gyermekvédelem, háború. Ugyanis nincs a kondicionalitási eljárásban olyan ok, ami miatt ezeket a támogatásokat visszatartsák. Egy közvetlen támogatásnál, ahol a hallgató vagy az egyetem részesül támogatásban, ott nem sérülhet uniós pénzügyi érdek, ez, ha csúnyán akarom mondani, egy faji alapú bosszú.

Ezt a kijelentést később úgy magyarázta egy kérdésre: Egy faj van, a homo sapiens, ez egy magyarellenes bosszú.
Sorra zárnak be a kistelepülések gyógyszertárai, mit tesz a kormány? Válasz: A megnövekedett költségek miatt a patikák nem mindegyike tudja azt a hasznot hozni, amit eddig, a kormány támogatásokkal segít. Nem látunk gyógyszerhiányt és azt sem, hogy a lakosság felhalmozna gyógyszerből. Alkalmanként lép fel ideiglenes hiány, de nem problémás helyeken és nem tartósan.

A vármegyebérletek jók, de miért maradtak ki a városok, települések belőle? Válasz: Ez az önkormányzatoktól függ, ők tartják fenn a városi közlekedést, van, amelyikkel az ipari minisztérium tárgyal is.
Veszélyt jelent a Fradi szurkolói vonat Németországra, a rendőrség megállította a járatot. Ez milyen hatással van a német-magyar viszonyra? Válasz: Óvatos lennék a hírek azonnali kommentálásával, mert biztonsági okokból egy országnak lehetősége van az oda belépők vizsgálatára, bizonyos szabályok betartásával. Bár vannak rossz tapasztalataink, a német hatóságok két éve a szabályokat figyelmen kívül hagyva kifejezetten magyarellenes fellépést tanúsítottak szurkolók ellen, kizárólag azért, mert akkor épp a gyermekvédelmi törvénnyel nem kegyeskedett a német kormány egyetérteni. Bízzunk benne, hogy ilyesmiről most nincs szó. Jelenleg hét konzul segíti az ottani magyar szurkolók jogvédelmét, ha erre szükség van, de bízunk benne, hogy nem lesz. Senkinek nem jó, ha szövetséges országok szurkolói közötti ellenségeskedés határoz meg egy meccset. Reméljük, ha a Fradi szurkolói nem adnak erre okot, akkor a német hatóságok is ennek megfelelően viselkednek – mondta Gulyás Gergely.
error: Content is protected !!