Rendkívüli bejelentés – Megszűnhet a családi pótlék, ez jön helyette!

Rendkívüli bejelentés – Megszűnhet a családi pótlék, ez jön helyette!

A magyar realitás, hogy sok olyan családfő van, aki a családi pótlékot eltékozolja, miközben a gyermekei éheznek – mondta Róna Péter közgazdász. Ezen társadalmi rákfene kiküszöbölésére dolgozta ki az „éléskamra-programot„, amely egy élelmiszerjegy-szisztéma keretében segítené a rászorulókat – erről beszélt Róna Péter a Megbeszéljük című műsorban.

A közgazdászok többsége egyetért abban, hogy az ársapkát ki kell vezetni, mivel annak inflációnövelő hatása van – mondta Róna Péter egyetemi tanár. Ugyanakkor az ársapka kivezetése érzékenyen érintené a társadalom legszegényebb rétegeit – ismerte el a közgazdász. Számukra az ársapka a megélhetésüknek jelentős részét képezi, tette hozzá.
Róna egy élelmiszerjegy-szisztémát vezetne be a rászorulók részére. Azon a háztartások, amelyek a családtagok számára leosztva nem érik el a megadott jövedelmi küszöböt, jogosultak lennének havi segélyre – mondta a közgazdász. A segély azonban nem készpénzben jutna a rászorulókhoz, hanem egy olyan kártya formájában, amellyel csak élelmiszert lehet vásárolni, tette hozzá.

A rendszer elektronikusan működne, így ki lehetne iktatni a feketézés, a visszaélés és a csalás minden formáját – véli Róna. A rendszer a gyakorlatban úgy működne, hogy a jogosult a megfelelő dokumentumokkal regisztrál a kormányablaknál, ahol a regisztráció után értesítik, hogy melyik hó melyik napjától milyen összegű élelmiszervásárlásra jogosult. A kormányablaknál pedig a jogosult kap egy kártyát, amit az élelmiszerboltok pénztárainál fel tud használni.
A kereskedők számára elérhető lenne az információ, hogy az adott egyén háztartása milyen élelmiszerkerettel rendelkezik. A kártyáról a kereskedő levonja a vásárlás összegét, a kártyát pedig visszaadja a tulajdonosának – fejtette ki a közgazdász. Hozzátette, a vásárlónak adott esetben személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával kellene igazolnia a kártyához való jogosultságát.

A program egyrészt lehetőséget adna az egészségesebb életmód kialakítására, hiszen az állam megszabhatná, hogy pontosan milyen élelmiszert lehet a kártyával venni – mondta Róna Péter. A kártyával nem lehetne chipseket, kólákat, dohányterméket, illetve szeszesitalokat vásárolni, hanem csak friss gyümölcsöt, zöldséget, húst, tejterméket – tette hozzá. Másrészt pedig segíteni lehetne a magyar ős- és kistermelőket azzal, hogy termékeiket be lehetne vonni ebbe az ún. „éléskamra-programba”.
Róna szerint a program enyhítene egy fontos társadalmi problémát. Kifejtette, hogy szerinte a családi pótlék rákfenéje, hogy a segélyt sok családfő elkártyázza, vagy egyéb rossz célokra használja, nem pedig a gyermekek élelmezésére. Az  „éléskamra-program” pont ezt küszöbölné ki azáltal, hogy pontosan meghatározott árucikkekre lehetne felhasználni a támogatást. A programot pedig az infláció lecsengése után is fenn lehetne tartani, a társadalmi egyenlőtlenséget csökkentésére – nyilatkozta a közgazdász.

Friss  Most érkezett - Erről minden nyugdíjasnak tudnia kell! Minden nyugdíjas jogosult rá!
error: Content is protected !!