Rendkívüli bejelentés: Ingyen napelem pályázat 2022! Így segít a Kormány!

Már a rezsinövelés előtt is hatalmas volt az érdeklődés a napelemes rendszerekre ingyenmilliókat adó támogatásért, most pedig bejelentették: november végén újra megnyílik ez a lehetőség.

Stenier Attila, energiaügyi államtitkár a Facebookon jelentette be, hogy a korábban tervezett jövő tavasz helyett már idén novembertől elérhető lesz a lakossági napelempályázat második üteme. A pályázat első köre iránt nagy volt az érdeklődés, több mint 43 ezer pályázat érkezett, amelyek közül az érvényesek végül mind megkaphatják a támogatást.

Az elbírálás azonban jócskán elhúzódott, és még most is tart, ami az időközben végbemenő áremelkedés miatt sok pályázónak okoz gondot. Attól azonban aligha kell tartani, hogy a pályázat újabb köre iránt ezért nem lesz érdeklődés. Az azóta bekövetkezett rezsiemelés miatt ugyanis ma boldog-boldogtalan napelemet akar rakni a házára, vagy bővítené a már meglévő kapacitását.
Az államtitkár közlése szerint novemberben megnyílik az összesen 200 milliárd forintos pályázat második ütemének beadási szakasza. A második ütemmel kapcsolatban további információk a pályázati honlapon érhetők el.

A Bank360.hu szerint a szeptember 5-én módosított pályázati kiírás szerint – az első körhöz hasonlóan – megyénként eltérő időkben lehet majd pályázni az interneten keresztül az alábbiak szerint:

2022.11.28. 17:00 órától 2022.12.16. 24:00 óráig:

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye

2022.12.05. 17:00 órától 2022.12.23. 24:00 óráig:

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye, valamint Budapest

A pályázat keretében kétféle beruházás valósítható meg:

    • tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,
    • tetőszerkezetre helyezett, kapacitáskorlátos napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje
Az elsőre legfeljebb bruttó 2,9 millió forint, a másodikra bruttó 11,3 millió forint igényelhető. A pályázathoz nem kell önrészt felmutatni, de természetesen saját pénzből kell állni, ha a költség meghaladja a támogatás összegét.

Az ingyenmilliókat nem kaphatja meg akárki. Csak olyan nagykorú magánszemélyek igényelhetik, akiknek a 2020-as szja bevallása szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó éves összege nem haladta meg a 4,85 millió forintot.

A pályázati kiírás szerint előnyben részesülnek a pályázók a 18 év alatti gyerekek számának függvényében, valamint arra is pluszpontokat lehetett kapni, ha valaki hátrányos, támogatandó településről jelentkezett. Az első körben végül úgy döntöttek, hogy ettől függetlenül minden érvényes pályázatot benyújtó megkapja a támogatást. Könnyen lehet azonban, hogy a második körben nagyobb érdeklődés esetén már valóban kellenek ezek a többletpontok a biztos nyeréshez.
A beruházás csak a regisztrált kivitelező listából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg.

error: Content is protected !!