RENDKÍVÜLI BEJELENTÉS A KORONAVÍRUSRÓL, HOLNAP REGGELTŐL VÁLTOZÁS LÉP ÉLETBE:

Akinek PCR-tesztre van szüksége, annak keddtől a saját költségén kell majd elvégeztetnie a vizsgálatot, a háziorvos csak gyorstesztet végezhet.

Az operatív törzs döntése értelmében az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) április 18-án éjféltől már nem vesz részt a Covid-gyanús esetek PCR-tesztelésében, így a háziorvosok és a házi gyermekorvosok már nem kérhetnek sem a pácienseik otthonába, sem az OMSZ mintavételi állomásain PCR-tesztet – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból.
A változásról a húsvéti ünnepek előtti napokban tájékoztatta az érintetteket Müller Cecília országos tiszti főorvos. Annak, aki most PCR-teszttel kontrolláltatná a negatív gyorstesztjét, a saját költségén kell elvégeztetnie ezt a vizsgálatot.

Miután ez a gyorsteszt gyakran ad téves negatív eredményt, nagyon sok olyan beteg lehet majd, akinek nincs róla tudomása, mégis fertőző.

A háziorvosok tapasztalatai szerint a gyorstesztek nem pontosak, a negatív eredményűekről PCR-vizsgálat után gyakran igazolódik a fertőzöttség. Az Országos Mentőszolgálat kiválásával a tesztelés felelőssége most a felnőtt- és a gyermekháziorvosokra, valamit az ügyeleti központok gyógyítóira hárul.
Cserni István verőcei háziorvos szerint amíg naponta 20-40 ember hal meg Covidban, addig szükség volna PCR-vizsgálatot végző tesztpontokra. A háziorvosok régóta hangoztatják azt is, hogy a tesztelést a normál betegellátástól el kellene különíteni.

Abszurd helyzet, hogy covidos betegek most együtt várakoznak a kismamákkal, a kemoterápiára járó betegekkel és egyéb, krónikus gondozásra szoruló páciensekkel.

A jövőben tesztelés nélkül küldhetők vissza a kórházakból a szociális otthonokba az idős emberek a fertőzés utáni hetedik napon.

error: Content is protected !!