Rendkívüli közlemény! Ma és Holnap reggel ellenőrizze a vízóráját! Ha ezt látja a számlapon, akkor azonnali teendője van! >>

Rendkívüli közlemény! Ma és Holnap reggel ellenőrizze a vízóráját! Ha ezt látja a számlapon, akkor azonnali teendője van! >>

Ha nem nagy a gond, még házilag is orvosolható!

A fagy elsősorban a nyaralóknál vagy a ritkán használt vízvezetékeknél okoz csak komoly károkat, de az extrém hidegnek számító -20 fok esetén azokat a háztartásokat sem kímélik, ahol sok vizet használnak, és erős az áramlás.

Ha a vízmérők szétfagynak, óriási csőtörést is okozhatnak. A hiba elhárítása pedig a felhasználókat terheli; ráadásul sok esetben több tízezer forintos költségről van szó.

A hatályos jogszabályok szerint a fagy kiengedésekor elfolyt vizet, a mérőcsere költségeit, és a szétfagyott, nem javítható vízmérőt a felhasználónak kell megfizetnie, ugyanis a törvény szerint köteles a vízmérő fagy elleni, megfelelő védelméről gondoskodni.

Két veszélyes állapotot idézhet elő a komoly fagy:

Befagy a vízóra: Ez a jobbik eset! Hősugárzóval, erős hajszárítóval fagymentesíthetjük az órát, és megoldódhat a baj.
Szétfagy a vízóra: A számlapját belül szétnyomta a jég. Ilyenkor mindenhol ömlik a víz, ami persze ilyen hidegben, hamar meg is fagy. Ezt jégcsapok jelzik a vízórán! Ilyenkor egy lehetőség marad: ki kell cserélni!
FONTOS! Ha nincs víz a lakásban azonnal ellenőrizd a vízórát!

error: Content is protected !!