Putyin nem áll meg Ukrajnánál: Kit fog még utána megtámadni???

Putyin, takarodj! címmel háborúellenes tüntetés kezdődött kedd este hatkor a Clark Ádám téren.

Véget ért az egységes ellenzék kedd este hat órára hirdetett tüntetése a Clark Ádám téren. Ahogy arról napközben a Blikk is beszámolt, Márky-Zay Péter és az ellenzék tagjai „Putyin, takarodj!” címmel tartottak demonstrációt a budapesti orosz „kémbank”, vagyis a Nemzetközi Beruházási Banktól párszáz méterre, mely során felszólaltak Vlagyimir Putyin ellen és határozott kiállást követeltek a Fidesz-kormánytól az orosz elnökkel szemben. Az épületet többen leköpdösték, a demonstráción emellett projektorral vetítették ki a bank Clark Ádám felöli oldalára Orbán és Putyin közös képét, ezzel a felirattal: “Kémbank kifelé, aki Orbánt választja, Putyint választja”

A helyszíne párezres tömeg volt jelen, a tüntetők közül sokan transzparensekkel érkeztek: főleg Putyin ellenes feliratok és képek kerültek a táblára, de kormánykritikus üzenetek is megjelentek a tömegben.

Nem leszünk gyarmat!

– olvasható az egyik táblán.

Az eseményt mérsékelt számú rendőr biztosította. Beszédet mondott többek közt Péterfi Judit, az Iványi Gábor helyett felszólaló Tordai Bence politikus és egy Ukrajna ostrom alatt lévő fővárosából, Kijevből menekül nő, Maria is. Mint felidézte, három gyermekével és szüleivel érkezett Budapestre a háborús övezetből, férje azonban nem tudott velük tartani. A családnak egy perc alatt változott meg az élete, gyermekei megtanulták, mit is jelent a háború. Maria kiemelte: Putyin nem áll meg Ukrajnánál, jön Európába, ezért is kell a nyugat segítsége, hogy meg tudják őt állítani.

A felszólalok mindegyike bírálta a Putyin-Orbán barátságot, a tömeg pedig az orosz és ukrán nyelvű bekiabálásokon túl azt ordítozta, Ruszkik haza és Putyin takarodj!

Márki-Zay beszédében kiemelte, hogy Orbán minden csatát elveszített, példának többek közt gazdasági problémákat, a koronavírus járvány-kezelését és a népességfogyást is megemlítette. Ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenlegi szituációban, humanitárius célokból hajlandóak együttműködni Orbánnal. A tüntetés az ő beszédével és “Ukrajna!” skandálással zárult, majd a tömeg Márki-Zay kezdeményezésére együtt elénekelte a Magyar Himnuszt. Ezt követően a miniszterelnök-jelölt Záhonyba indul, hogy személyesen vigye el az elmúlt napokban összegyűjtött, menekülteknek szánt adományokat, amelyek a tüntetés alatt is érkeztek a felajánlóktól.

error: Content is protected !!