Orvosi béremelés 2020/2021: Egészségügyi béremelés jön a koronavírus miatt, ennyi bért kapnak a dokik >>>

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

Orvosi béremelés 2020/2021: Egészségügyi béremelés jön a koronavírus miatt, ennyi bért kapnak a dokik >>>

Történelmi jelentőségű döntés született a szombati napon, ugyanis elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara szakmai alapokon kidolgozott bértábláját és ez azt jelenti, hogy hatalmas mértékű béremelés történik meg Magyarországon, amellyel párhuzamosan büntetőjogi kategóriává válik a hálapénz adása és elfogadása is. A nagy béremelésről a MOK osztott meg néhány részletet a nyilvánossággal a saját oldalán közzétett közlemény segítségével.

Ki mit jelentett be?

A közlemény szerint ma találkoztak egymással a MOK vezetői és a magyar kormány tagjai és ezen az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a MOK által szakmai alapokon kidolgozott bértáblát elfogadják, és az erről szóló törvényjavaslatot már hétfőn benyújtják a Parlament elé. Orbán Viktor szombat délután már posztolt egy videót a Facebookon, azon jelezte, hogy a következő hónapokban erős terhelés alatt működnek majd a kórházak, és a járvány elleni tartós és sikeres védekezéshez motivált, jól megfizetett orvosok is kellenek:

A friss kormánydöntés nyomán egy rezidens orvos a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása – mondta Kincses Gyula MOK-elnök a mai sajtótájékoztatón. Ezek a jelzések összhangban vannak azzal a bértáblával, amire még januárban tett javaslatot a MOK és amit az alábbiakban bemutatunk.

A béremelés háttere és néhány részlete

Kincses Gyula a szombat délutáni online sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kormányfő döntését motiválhatta, hogy a járvány fokozott terhelést ró az ellátórendszerre, ezért a béremelés nem odázható tovább. Orbán Viktor azt is elfogadta, hogy az ellátórendszer szükséges átalakításához egy elégedettebb orvostársadalomra van szükség – tette hozzá.

A MOK által kiadott szombat délutáni közlemény a béremelés kapcsán jelzi:

A pontos ütemezéssel kapcsolatban még folynak az egyeztetések, de a háromlépcsős béremelés első, legnagyobb lépése 2021. január elsejével megtörténik, a további két lépcsővel pedig az eléri a Magyar Orvosi Kamara bértábla-javaslatát.

A MOK ma délutáni sajtótájékoztatóján további fontos részletek is kiderültek az MTI tudósítása szerint:

  • Kincses Gyula MOK-elnök kérdésre válaszolva közölte: a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy “orrnehéz lesz” a béremelés ütemezésének elosztása. Ez azt jelenti – folytatta -, hogy várhatóan január 1-től az orvosok megkapják a béremelés 65-70 százalékát és 2022, illetve 2023 januárjáig érik el az alapbérek a kamara által javasolt mértéket. Jelezte: a miniszterelnök ma az alapvető politikai döntést hozta meg, a MOK ezt követően fog egyeztetni az illetékes minisztériumokkal a részletekről.
  • Álmos Péter, a MOK egyik alelnöke az közölte, hogy a bértábla kidolgozásakor az osztrák bértáblát vették alapul. Az abban szereplő mértékek 55 százalékát. A cél az volt, hogy átlátható legyen a bérezési struktúra és legyen egy stabil bázis, ami később a nyugdíjakat is meghatározza – mondta.
  • Elhangzott az is, hogy az orvos által elfogadható ajándékok értékét egy virág, vagy egy bonbon, vagyis a beteg részéről valóban a hálát kifejező tárgy értékében határoznák meg, kizárva a pénz lehetőségét.
  • Orvosi béremelés idén 2020-ban indul és 2021-ben is emelkedik a minimálbér összegét követve
  • MOK bértábla

A kamara vezetősége mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a betegek és orvosok érdeke közös: a biztonságos betegellátás elérése, ami azonban strukturális és financiális változtatások nélkül nem lehetséges. A most elfogadott bértábla lehetővé teszi, hogy

a mostani,önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható egészségügy váltsa fel, és ez eredményezheti a hálapénz felszámolását is.

A MOK bértábla-javaslatával kapcsolatos, hivatalos információkat a Kamara folyamatosan megosztja honlapján.

error: Content is protected !!