Operatív törzs: néhány hét múlva emelkedik a halottak száma

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

Operatív törzs: néhány hét múlva emelkedhet a halottak száma – Müller Cecília szerint még sosem volt a felelősség akkora, mint most:

Egyre több a napi fertőzött, az elhunytak száma is kilenc volt mára, emellett sorra zárnak be óvodákat, iskolákat;- van, ahol az egészet, van, ahol csak egy-egy osztályt érint a digitális tanrend. Orvosokat rendeltek Budapestre, központosítják a fertőzöttek kezelését, amíg lehet, és szigorodtak a héten a maszkviselés szabályai is. Az operatív törzs pénteken ismét tájékoztatót tartott, ahol a legfrissebb tudnivalókat ismertették.

Fontos:

Felkészültek itthon a betegek számának emelkedésére, 29 kórházat jelöltek ki.

Emelkedik a betegek és a kórházban kezeltek száma is, ami azt jelzi, hogy 4-5-6 hét múlva emelkedhet a halálozások száma is. Müller Cecília szerint még soha nem volt ekkora felelősség rajtunk.

A tájékoztatón elhangzott:

133 rendőri intézkedés történt járványügyi intézkedések megszegése miatt. Közérdekű üzem megzavarása miatt is kellett már intézkedniük a rendőröknek. (Egy járművet kellett megállítani a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.) 28 esetben tömegközlekedésben, 105 esetben éttermekben vagy egyéb helyeken kellett intézkedniük a rendőröknek a védelmi intézkedések megszegése miatt. 2711 hatósági házi karantén rendeltek el az elmúlt 24 órában. Most 25374 elrendelt házi karantén van érvényben.

A szuperkupa döntőjére több mint 14 ezer szurkoló látogatott ki. A rendőrség biztosította az eseményt, szigorú járványügyi szabályokat rendeltek el a stadion környékén. A külföldieknek PCR-teszttel kellett rendelkezniük, a stadionnál hőkamerás kapun lehetett belépni.

16 szurkolónál jelzett a hőkamerás kapu, de negyed óra múlva a lázmérés nem mutatott ki magasabb testhőmérsékleteket. A testhőmérséklet-mérést mindig végrehajtották beléptetéskor.

Müller Cecília

országos tisztifőorvos:

Az egész világ járványügyi készültség van, mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából. A második hullám felfelé szálló szakaszában vagyunk. A pozitív esetek napi száma egy hete az ezer főt közelíti. Kilenc, 57-90 év közötti személy hunyt el az elmúlt napon kórházban a koronavírus miatt. Az alapbetegségeik zömmel daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségek voltak.

A súlyos lefolyású betegség az időseket érinti, noha az új betegek a fiatalabb korosztályokból kerülnek ki, de ha átadják az idősebbeknek, a különféle alapbetegségben szenvedőknek, őket súlyosabban érinti.

Ha valakinek tünetei vannak, továbbra is hívja háziorvosát, ő értesíti a mentőket, akik a beteg otthonában leveszik a mintát.

Az eljárásrend szabályozza, mikor kötelező, mikor lehetséges, illetve mikor nem kell tesztet csináltatni. Az alapvető tételek a második hullámban sem változtak.

577 ember van kórházban, a számuk növekszik. Ezért intézkedési tervet határoztak meg korábban, felállították azon egészségügyi intézmények listáját, amelyek ellátják a gyanús eseteket: ezek jellemzően a megyei kórházak infektológiai osztályai. Ha igazolódik a fertőzöttség, akkor a covid-ellátó kórházak osztályaira kerülnek. 29 ilyen kórházat jelöltek ki, ezek több ütemben lépnek be a rendszerbe, szükség szerint.

Fontos, hogy a szabályokat mindenki betartsa. Müller Cecília szerint ma már sokszor előfordul, hogy egymást is figyelmeztetik az emberek a szabályokra, a segítés szándékával.

Elkezdődött az egészségügyi dolgozók átvezénylése. Koncentrált intézkedésekre van szükség az egészségügyi dolgozók és az eszköztár vonatkozásában is. A tiszti főorvos a munkájukért köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, megköszönve a helytállásukat.

Kézmosás

Müller Cecília ma a kézmosásról beszélt, felhívva a figyelmet egy apró szabályra: csak olyan fertőtlenítőt használjunk, amelynek címkéjén egyértelműen látható az engedélyszám, mert sok a hamisítvány.

A kézmosásnál is számít az idő: 20-30 másodpercig tartson a bedörzsölés, figyeljünk az ujjbegyekre, az ujjközökre és a hüvelykujjra, ami sokszor kimarad kézmosásnál – mondta a tiszti főorvos.

Kérdésekre adott válaszok

Elsődleges ellátási helynek jelölték ki a Nyíregyházi Jósa András oktatókórházat. Mennyi ilyen van még? Válasz: Összesen 29 ilyen helyet jelöltek ki, ezek közül 10 van Budapesten. Vidéken további 19. Ezek a helyek egymás után lépnek be az ellátásba. Ha a 80 százalékos telítettséget elérik, jelzik, akkor újabb kórház lép be az ellátásba.

Mi a teendője annak a családnak, ahol az iskolás gyereket digitális oktatásra kötelezték, mert egy társa vagy egy tanára megfertőződött? Válasz: Ha egy gyerek pozitívvá válik, az őt körülvevő osztálytársak kontaktszemélynek minősülnek és a szülei is, akikkel egy háztartásban él. Ha a gyermek azért kerül haza, mert ő maga ugyan nem pozitív, hanem egy osztálytársa, akkor ő maga válik kontaktszeméllyé, így az otthonában ki kel várnia a 10 napos lappangási időt, de az ő szülei ilyenkor nem szoros kontaktok, hiszen ő nem beteg. Ha azonban jelentkeznek a tünetek, a helyzet megváltozik, hívni kell az orvost, teszteltetni kell. A kontaktként otthon maradó gyerekek egészségi állapotát szorosan figyeljék a szülők, mert előfordulhat, hogy kontaktszemélyből gyanús személlyé válik, ilyenkor szükséges további járványügyi vizsgálat is.

Tényleg október elejére várható a vírus okozta halálozások megugrása? Mire alapozzák ezt? Mik a tervek? Válasz: vannak matematikai modellek, járványügyi alapvetések, amelyek mutatják, hogy a fertőzöttek számának növekedésével nő a halálesetek száma is, főleg, ha a fertőzöttek magas kockázatú személyeknek adják át a betegséget. Ezt akarjuk leginkább elkerülni, ezért kérik a fiatalokat, hogy különösen is vigyázzanak otthon tartózkodó idős, beteg rokonaikra – mondta Müller Cecília. Az adatok, megfigyelések azt mutatják, hogy a betegek növekedésével nő a kórházi ápoltak száma, ilyenkor 4-5-6 hét múlva emelkedhet a halálozások száma is, így még nagyobb a felelősségünk, mint valaha is volt.

Az, hogy nem lehet negatív PCR-teszttel sem szabadulni a 10 napos karanténból, igaz-e a külföldről hazatérőkre is? Válasz: Nem, mert aki beteggel találkozott, azokat járványügyi megfigyelés alá kell helyezni a lappangási idő teljes tartamára, ha bizonyítottan beteg közelében volt. Aki külföldről tér haza, nem ilyen, róla nem tudni, hogy találkozott-e beteggel, nála kisebb a kockázat, de ki nem zárható, hogy megbetegedett.

error: Content is protected !!