Nyugdíjemelés és Korhatár! Ki volt a jobb? Gyurcsány vagy Orbán??? Szerinted?

Óriási nyugdíjkorhatár-emelés jön Magyarországon – 70 éves korunkig dolgozhatunk

Nagyon jelentős nyugdíjkorhatár-emelés jöhet Magyarországon a hazai vezérigazgatók szerint a következő években, derült ki a Portfolio-nak megküldött PwC-felmérésből. A hazai vezérigazgatók ugyanakkor abban is bíznak, hogy a várható élettartam is jelentősen emelkedni fog.

Szinte biztosra veszik a magyarországi cégvezetők, hogy 2030-ra 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár – derült ki a PwC friss vezérigazgató-felméréséből. A Portfolio-nak elküldött adatok alapján a hazai cégvezetők 89%-a gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár 5 évvel 70 évre emelkedik az évtized végére, de csaknem ugyanennyien gondolják úgy, hogy a születéskor várható élettartam eléri a 80 évet 2035-re.

Nem csak a magyar cégvezetők, hanem a kutatók is hasonlóan látják a nyugdíjkorhatár kérdését. Az OECD egyik elemzése szerint a gazdasági növekedés fenntarthatósága szempontjából pozitívum, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár, ugyanakkor szerintük később a korhatárnak lépést kellene tartania a várható élettartam emelkedésével. Az OECD azt is javasolta, hogy a jövőben szükség lenne arra, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kössék.

Ha viszont a várható élettartamhoz kötnék, akkor az utóbbi néhány évben nem igazán emelkedett volna a nyugdíjkorhatár, hiszen néhány évben visszaesés is volt Magyarországon. 2018-ban 76 év volt a várható élettartam, az alábbi grafikonon pedig jól látszik az elmúlt években jellemző hullámzás:

Amíg 1990-től kezdve évente átlagosan 0,24 évvel nőtt a várható élettartam, addig 2014 óta átlagosan 0,1 évvel. Ezt egyes években a növekvő halálozási számok okozták, amikor kifejezetten erős volt az influenzajárvány hatása.

Ahhoz, hogy 2035-re elérjük a 80 éves várható élettartamot, jelentős javulásra lenne szükség a következő években az elmúlt néhány év trendjéhez képest. A technológia és az orvostudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy a várható élettartam gyorsan növekedjen akár Magyarországon is a következő években, de ahhoz, hogy a vezérigazgatóknak igazuk legyen, valószínűleg százmilliárdokat kellene elkölteni megelőzésre, az egészségügy fejlesztésére, valamint oktatásra is hazánkban, hiszen a magasabb végzettség, a jobb életkörülmények és az egészségügyi rendszer fejlődése mind hozzájárulnak a magasabb várható élettartamhoz.

error: Content is protected !!