Nyugdíjemelés 2023: rossz hírt jelentett be a Kormány!

Nyugdíjemelés 2023: rossz hírt jelentett be a Kormány!

November végéig az államháztartás központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3367,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 290,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 389,7 milliárd forintos hiányt mutattak – írja a Pénzügyminisztérium.
Bank360.hu szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy a nyugdíjas infláció már 25,2 százalékos. Ez azt jelenti, hogy az időseket az ő fogyasztási szokásaik alapján érintő áremelkedés már 2,7 százalékkal nagyobb, mint az általános átlagos infláció. Esetükben átlagosan 2 százalékkal nőttek az árak egy hónap alatt.

A novemberben már 22,5 százalékos éves infláció tetőzését 25 százalék körülire várták eddig az elemzők és a kormányzat, ennek időpontját év végére, 2023 elejére tették. Az üzemanyagok hatósági árának eltörlése ezen már bizonyosan változtatni fog, hiszen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy előadásában szerdán arról beszélt, hogy az ársapka eltörlése önmagában is 2-2,3 százalékkal növeli meg az inflációt decemberben. Ha ez így lesz, akkor az azt jelenti, hogy a már az ünnepek idején meglesz a 25 százalékos éves infláció, és ez még növekedhet is, hiszen ezt az árcsúcsot még a benzinársapka fennmaradásával kalkulálták ki a szakemberek.
Megjött a sokkoló inflációs adat: soha nem drágultak még ennyire az élelmiszerek Magyarországon

Az idei éves átlagos infláció elérheti vagy akár meg is haladhatja a 15 százalékot, és Nagy Márton jövőre is ekkora éves inflációt vár, 2023 végére azonban jó esetben már csak egyszámjegyű árnövekedéssel.

Az egyetlen jó hír az elmúlt időszakban az volt inflációs szempontból, hogy a forint viszonylag stabil tudott maradni a 410 körüli euró árfolyamon. Ennek azért van jelentősége, mert legalább ez nem fűti még jobban a pénzromlást. Matolcsy György jegybankelnök a parlament gazdasági bizottságának ülésén azt mondta, hogy a forint 1 százalékos gyengülése 0,3 százalékkal növeli az inflációt a tapasztalatok szerint.
Különösen jól jöhetett ezért az, hogy a dollár a korábbi szárnyalásából tartósan visszajött. Október közepén még 446 forintig szaladt fel az árfolyam, most azonban már csak 390 forint körüli összeget kell adni egy dollárért a pénzpiacon. Ez azonban természetesen még így is sokkal több, mint az egy évvel korábbi 320 forint körüli dollár árfolyam. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a hatalmas magyar energiaimport költségeit döntő mértékben a forint árfolyam befolyásolja. Kapcsolódó >>>

error: Content is protected !!