Nyugdíjasok, figyelem! Ilyen változások jönnek novembertől, itt a pontos összeg is!

Nyugdíjasok, figyelem! Ilyen változások jönnek novembertől, itt a pontos összeg is!

Farkas András nyugdíjszakértő elárulta, mekkora lehet majd az idei, inflációkövető nyugdíjemelés mértéke. A szám vélhetőleg arányos lesz, de a legszegényebb nyugdíjasokon aligha segít.

A Központi Statisztikai Hivatal szeptemberben teszi közzé az augusztusi inflációs adatokat is tartalmazó gyorstájékoztatóját, amely a nyugdíjas-infláció kiszámításához szükséges tényadatokat is tartalmazza.

Az augusztusi adatok alapján a kormányzat becslést készít majd a nyugdíjasinfláció mértékéről, és amennyiben előbbi meghaladta az általános inflációt, úgy az alapján határozhatják meg a pótlólagos nyugdíjemelést” – ismertette a részleteket Farkas András nyugdíjszakértő, aki a saját kalkulációi alapján úgy véli, a nyugdíjasinfláció elérheti a 18 százalékot, adott esetben akár 18,5 százalékig is emelkedhet.


Mennyi lesz?

Januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, így a kormány által előrejelzett infláció (17,5 százalék) alapján 2,5 százalékkal, míg a nyugdíjasinfláció alapján akár 3-3,5 százalékkal is emelkedhet a nyugdíjak összege.
Mindez azt jelenti, hogy novemberben már az emelt összeget folyósíthatják a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, továbbá visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra is megkapják a pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet– sorolta a szakember nyugdíjemelés várható menetét.A nyugdíjak elértéktelenedésével kapcsolatban Farkas András arról beszélt a Növekedés.hu-nak, hogy Magyarországon az utóbbi évtizedben is a relatív elszegényedés folyamata zajlott a nyugdíjasok körében. A frissen megállapított nyugdíjak a valorizációs eljárás következtében képesek lekövetni a keresetek növekedését, ám ezt követően évről évre kisebb mértékben nő egy nyugdíj az átlagkeresetnél, ezért automatikusan elindul egy relatív elszegényedési folyamat.
Ezt a jelenlegi nyugdíjrendszer nem tudja kezelni, így legfeljebb az előttünk álló nyugdíjreform adhat választ erre a problémára– mutatott rá a szakértő és hozzátette: „Ez egyre több nyugdíjast érint.” – írja a Blikk. 

error: Content is protected !!