NEM KAPTÁL SZJA PÉNZT? Áll a bál az szja-visszatérítés miatt, a NAV hárít

Óriási a felháborodás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Facebook-oldalán azoknak az adózóknak a részéről, akik hiába várták az szja-visszatérítést, az nem érkezett meg a mai napon a számlájukra. A bejegyzésekből kiderül, az adóhivatal sem tud pontos választ adni arra, ki, miért nem kapta meg az őt megillető összeget.
“Azok, akiknek a NAV valamilyen okból (például nem nyújtottak be VISSZADO-nyilatkozatot vagy a róluk rendelkezésre álló adatokban olyan ellentmondás tapasztalható, ami alapján az automatikus kiutalás nem lehetséges) nem utalta ki automatikusan az szja-visszatérítést február 15-éig, de jogosultak a visszatérítésre, az szja-bevallási tervezetük kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásukban igényelhetik a nekik járó összeget. Infóvonalunk (1819) megemelt létszámmal fogadja a hívásokat, azonban a vonalak túlterheltsége miatt a várakozási idő esetenként nőhet” – írja FB-oldalán közzétett bejegyzésében az adóhivatal.

A poszt alatti kommentekből kiderül, a legkülönfélébb családi helyzetben lévők és munkahelyeken dolgozók várták hiába az szja-visszatérítést.

A NAV az szja-visszatérítés februári kiutalásáról szóló, a honlapján közzétett tájékoztatóban sem tér ki arra, hogy milyen egyéb okai lehetnek még annak, hogy sokan nem kapták vissza az szja-t.
A NAV azt állítja, hogy a következő magánszemélyeknek kiutalta az szja-visszatérítést:

1.) Akiknek a jogosultságát a rendelkezésére álló adatok alapján minden kétséget kizáróan meg tudta állapítani. Idetartoznak a magánszemély VISSZADO-nyilatkozaton 2021. december 31-éig tett nyilatkozata, a munkáltatói, kifizetői bevallásban bevallott jövedelemre és a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó adatok, a családi pótlékra vonatkozó adatszolgáltatás adatai, az adószámla adatai.

2.) Akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím) ismerte, azaz a magánszemély nyilatkozott az utalási adatokról a VISSZADO-nyilatkozaton, vagy a MÁK közölte a családi pótlék utalására vonatkozó adatokat a NAV-val.

3.) Aki a visszatérítés kiutalásáig nem nyújtotta be a 21SZJA-bevallást.
Ha ezek közül a feltételek közül valamelyik nem teljesült, a NAV nem utalta ki az szja-visszatérítést – olvasható a tájékoztatóban.

Az Adózóna információ szerint viszont van, aki például kormányhivatalnál dolgozik, tizenévesek a gyermekei, tehát régóta tudomása van róluk a Magyar Államkincstárnak, nem nyújtott be szja-bevallást, mégsem kapta meg az szja-visszatérítést.

A munkáltatóknak, kifizetőknek 2022. január 31-éig összesített igazolást kellett adniuk a magánszemélyeknek, ami tartalmazza a munkáltatótól, kifizetőtől származó összes bevételt, azok jogcímét, az adóelőleg alapját és összegét, valamint az adóelőleg megállapításakor figyelembe vett családi kedvezmény összegét – ismerteti a közleményben az adóhivatal.

A levont adóelőleg összege a 21M30-as igazolás 65. sorában található, ezt utalta ki – a jogosultsági feltételek megléte esetén – előlegként a NAV. Ha a magánszemély több munkáltatótól, kifizetőtől is szerzett jövedelmet 2021-ben, akkor a kapott igazolások adatait össze kell számítani kivéve, ha a kiadott 21M30-as igazoláson jelölve van, hogy az a korábbi munkáltatótól, kifizetőtől kapott jövedelemre vonatkozó adatokat is tartalmazza.
A levont ekho a 21M30-as igazolásnak egy külön lapján található. Ennek a lapnak a 4. sora tartalmazza a levont adóból a 9,5 százalékos személyi jövedelemadó összegét.

A kisadózó egyéni vállalkozó azt a tételes adót kapja vissza, amit a NAV 2021-re előírt az adószámláján. Más kisadózó vállalkozásoknál (bt., kkt., ügyvédi iroda, egyéni cég) a bejelentett kisadózó annyi tételes adót kap szja-visszatérítésként, amennyit utána a kisadózó vállalkozásnak 2021-re tételes adóként meg kellett fizetnie. Ha a katás vállalkozás több kisadózót jelentett be, akkor a havi tételes adó minden kisadózó után külön-külön terhelte.

Az adószámla elektronikusan, ügyfélkapus azonosítás után az eBEV-portálon tekinthető meg.

A jogosultnak a februárban kiutalt szja-visszatérítést az adóbevallási tervezet 101. sora is tartalmazni fogja. Az adóbevallási tervezetek március 1-jétől lesznek elérhetők a NAV honlapján.

error: Content is protected !!