Napelem pályázat 2020-2021 : családi házak napelemére is lesz 30-40 százalékos támogatási program – napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

Napelem pályázat 2020-2021 :

családi házak napelemére is lesz 30-40 százalékos támogatási program – napelem pályázat 2021 magánszemélyeknek:

Az elmúlt három évben csak egy 90%-ban hitelt, 10%-ban önerőt megkövetelő uniós pályázatból lehetett a családi házak energiahatékonysági beruházásait, például napelem felszerelését megfinanszírozni, de pénteken egy nagyon fontos bejelentést tett Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter egy szakkiállításon azt jelezte: jön egy olyan uniós pályázat, amelynek keretében 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére.

Palkovics László a GreenTech – Zöld energia és fenntarthatóság című szakkiállításon és konferencián a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem összefüggéseiről tartott előadásában azt mondta, hogy nemcsak hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatással is szeretnék ösztönözni a megújuló energiaforrások használatát.

Az elképzelések szerint az energiaszolgáltatókat arra ösztönöznék, hogy a fogyasztóknál hatékonyabb legyen az energiafelhasználás, például okosmérők felszerelésével, ami az energetikai rendszerek átalakításának egyik legnagyobb projektje lesz – jelentette ki a miniszter.

A mostani uniós ciklusban tavaly indult egy kis- és középvállalkozások energiahatékonysági fejlesztéseit, tehát például az üzemcsarnok tetejére szerelt napelemet is megfinanszírozó uniós pályázat legfeljebb 55%-os támogatási intenzitás mellett. Az egyik kiírás a kisebb, pármilliós, a másik a nagyobb, több tízmilliós beruházásokat finanszírozta meg. Magánszemélyeknek, azaz például családi házaknak és társasházaknak azonban csak tisztán hitelalapú forrás volt eddig elérhető, igaz minimális, 10%-os önerőt követelt meg és a beruházás során felvett hitelt 0%-os kamattal, 20 év alatt lehetett törleszteni, amit a csökkenő rezsiszámla akár könnyen ki is termelt.

A két lakossági kiírás még most is nyitva van, a feltételei lényegében megegyeznek, csak abban különbözik a kettő, hogy földrajzilag hol lehet igénybe venni. Az egyik pályázat a központi régiónak szól (Budapest és Pest megye), az viszonylag ó gyorsan kimerült még tavaly, a másik az ország többi részének szól és még mindig nyitva van, igaz a közelmúltban levágták a keretét, mert nem annyira „fogyott”, így átcsoportosították más kiírásra. Erre, a vidéki Magyarországnak szóló pályázatra a többszöri szabálykönnyítések ellenére sem volt kirobbanó érdeklődés. Ezt részben a tisztán hitel jellege okozta a pályázatnak, másrészt az emberek/családok kisebb vásárlóereje, harmadrészt a fedezeti követelmények (alacsonyabb ingatlanérték, sok rossz állapotban lévő Kádár-kockás ház, amelynél 5 millió feletti beruházási szükséglet is gyakran felmerült volna, ha bírja a család pénztárcája a megfinanszírozást, illetve ha a fedezeti követelmények engednék; 5 millió felett jelzálog is került a házra).

Egyelőre nem világos Palkovics László bejelentéséből, hogy a pályázat még a 2014-2020-as ciklus megmaradó forrásainak terhére indulna, vagy az egyébként is fontos uniós klímavédelmi célokkal összhangban már a 2021-2027-es ciklus egyik első pályázatának beharangozását hallottuk.

error: Content is protected !!