Nagyszülői gyed részletei 2020

Nagyszülői gyed részletei 2020

Benyújtotta a kormány a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot. Ez alapján a nagyszülői gyedet 2020. január 1-től lehet igényelni, és legfeljebb két – ikrek esetén 3 – évig jár.

A gyed összegét a nagyszülő fizetése alapján állapítják meg. A szülő jogán a biztosított nagyszülő is jogosulttá válhat gyermekgondozási díjra, ha

  • a nagyszülő a gyerek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt,
  • a gyerek mindkét szülője, egyedülálló esetében a gyermeket gondozó szülőnek van munkája,
  • a gyerek gondozása nevelése a szülő háztartásában történik,
  • a gyerek mindkét szülője, egyedülálló esetében a gyermeket gondozó szülő írásban nyilatkozik arról, hogy egyetért a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével, és
  • a gyerekre tekintettel gyerekgondozást segítő ellátást nem folyósítanak.

Nem jár gyermekgondozási díj, ha a nagyszülőnek van munkája, kivéve, ha otthonról dolgozik. Az sem kaphat nagyszülői gyedet, aki öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szolgálati járandóságot, korhatár előtti ellátást, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, vagy ápolási díjat kap.

Ha valaki az otthonában végzett munka után járó táppénzt, baleseti táppénzt, csecsemőgondozási díjat kap, az nem kizáró ok. Akkor sem jár gyed, ha a gyereket bőlcsödébe járatják.

A nagyszülői gyed az Orbán Viktor által februárban bejelentett családvédelmi akcióterv hét intézkedésének egyike.

error: Content is protected !!