Most hatalmas baj van: Kifogytak Magyarország dízel készletei! Eddig tudunk gázolajat tankolni >>

Már csak egy-két hétre való gázolaj maradhatott a magyarországi biztonsági gázolajtartalékban, miután október elején újabb jelentős mennyiséget értékesíthetett belőle a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ).

A Portfolio szerint a tartalék mennyisége már február óta folyamatosan csökken, és egy szeptember végi pályázatból arra lehet következtetni, hogyszinte teljesen kifogyhatott a tartalék.


Február végén a biztonsági gázolajtartalék még 500 ezer tonnát tett ki, viszont a nyár végére ennek már több mint a felét elégették, és akkorra már 30 éves mélypontot ért el a készlet mennyisége.

A Portfolio  szerint a fogyasztás télen rendszerint mérséklődni szokott, de a tartalék még ezzel együtt is csak minimális időre lehet elég. A helyzetet nehezíti, hogy az üzemanyagárstop miatt a piaci szereplők nem érdekeltek abban, hogy gázolajat importáljanak Magyarországra.


Novemberben jöhet a vég?

A minap ugyanerről a Népszavának is beszélt egy szakértő. Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója a lapnak azt mondta:

novemberre teljesen kifogyhat a készlet, és üzemanyaghiány jöhet Magyarországon.Közlése szerint ebben az is szerepet játszik, hogy sok vállalat a drága földgázt is a hasonló értékű, de jóval olcsóbb gázolajjal váltja ki.


error: Content is protected !!