Most érkezett a tragikus hír : Elhunyt a Madách színház csodálatos színésznője! Nagy művésztől búcsúzik Magyarország!!!

Most érkezett a tragikus hír : Elhunyt a Madách színház csodálatos színésznője!

Nagy művésztől búcsúzik Magyarország!!!

Vass Évától búcsúzunk Szirtes Tamás gyászbeszédével.

“Nagy művésznőtől búcsúzunk. A magyar színháztörténet jelentős korszakának egyik utolsó személyiségétől. A Madách Színház egykor ünnepelt művésznőjétől, kinek nevéhez számos nagy sikerű alakítás fűződik.
Vass Éva sikereinek fénykora a Madách Színház nagy drámai korszaka volt. Olyan pályatársakkal játszott együtt – a teljesség igénye nélkül–, mint Gábor Miklós, Tolnay Klári, Pécsi Sándor, Psota Irén, vagy Domján Edit. Ezek között a színészóriások között vált a Madách Színház meghatározó művésznőjévé Vass Éva. 

Legendás alakítások fűződnek nevéhez. A sok nagy siker között talán a legnagyobb az Anna Frank naplójának címszerepe, mely méltán váltott ki elragadtatást kollégákból, a korabeli sajtóból és a közönségből. Egyöntetű elismerés fogadta Vass Éva megrendítő játékát, finom színeit, magával ragadó szenvedélyét.

A nagy sikerű alakítások sorában méltó helyet kapnak Bernard Shaw nőalakjai, vagy a Vágy villamosa Stellája.
Azon kevés művésznők közé tartozott, aki képes volt nagy drámai erővel megszólaltatni Shakespeare nőalakjait is, olyanokat, mint a Hamlet Opheliája, vagy a III. Richárd Lady Annája.

Csodálatos és emlékezetes alakítást nyújtott a kortárs, modern drámákban, mint a Pillantás a hídról Catherine-ja.
Férjével, Gábor Miklóssal együtt a magyar művészeti élet meghatározó személyiségei voltak.

A Madách Színházat ebben az időszakban három nagy rendező határozta meg: Ádám Ottó, Pártos Géza és Vámos László. Mindhárman hősnőjüknek látták Vass Évát, és abban a színháztörténeti korban, amikor a rendező önmagát a művészeken keresztül fejezte ki, Vass Éva egyénien és csodálatosan tolmácsolta a sokféle, értékes művészi világnézetet.

Sok magyar film hősnője is volt. Generációk imádták többek között a Rákóczi hadnagyában, a Két emelet boldogságban, vagy az Álmatlan években.Több mint húsz éve, hogy visszavonult a színháztól, de érdeklődése, figyelme a Madách Színház iránt – és ezt sok, vele folytatott beszélgetésen is kifejezte –, mindig élénk maradt.

A Madách Színház jelentős művésznőjét búcsúztatja, aki elfoglalta helyét az égi társulatban, a hozzá hasonlóan csodálatos kollégái között.

Nyugodjék békében!”

error: Content is protected !!