minimálbér és a garantált bérminimum összege 2023

minimálbér garantált bérminimum 2024

A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2023

minimálbér  garantált bérminimum 2023 : A minimálbér és a garantált bérminimum összege 2023-ban 8–12 százalék között emelkedne a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok javaslata szerint.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, a közös javaslat célja a legkisebb bérek értékállóságának megőrzése mellett, hogy a munkavállalók is részesüljenek a gazdaság növekedéséből.


A szakszervezetek olyan számítási mód elfogadását javasolják, ami felgyorsítja és kiszámíthatóvá teszi a háromoldalú bértárgyalásokat, és összhangban van a készülő uniós irányelv ajánlásaival.

Noha a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről várhatóan csak ősszel kezdődnek az érdemi egyeztetések, a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek már június közepéig javaslatot kellett tenniük a kötelező legkisebb bérek meghatározásához vezető eljárásrendre – értesült szakszervezeti forrásokból a Magyar Nemzet.
Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a nemzetgazdaság valós adataira épülő, szakértői véleményekkel is alátámasztott szakszervezeti javaslat szerint jövőre 8–12 százalék közötti mértékben emelkedne a minimálbér és a garantált bérminimum. Alapvető cél, hogy a legkisebb bérek értékállók maradjanak, ezenfelül a gazdaság teljesítményét a munkavállalók keresetének emelkedése is tükrözze.

Ezek alapján a két munkavállalói konföderáció arra tesz javaslatot, hogy a 2023-as minimálbér-emelés mértéke a jövőre előre jelzett fogyasztói áremelkedés mértékének és a 2023-ra előre jelzett reál GDP-bővülés mértékének összege legyen.

error: Content is protected !!