Orbán ma bejelentette: Meg kell lépni >> ennyire emelik Magyarországon a nyugdíjkorhatárt

Orbán ma bejelentette: Meg kell lépni >> ennyire emelik Magyarországon a nyugdíjkorhatárt

A következő években Magyarországon is emelni fogják a nyugdíjkorhatárt egy bizonyos mértékig. Néhány ország nyugdíjasai nálunk sokkal rosszabbul járnak: lesz olyan állam, ahol 70 éves kor fölött mehetnek majd nyugdíjba az emberek. Másképp nem lehet egyensúlyban tartani a nyugdíjrendszereket.

Az OECD nemrég megjelent tanulmánya szerint a most megállapított korhatáremelések nem is lesznek elegendőek ahhoz, hogy a rendszer egyensúlyban maradjon, sőt, a jövő nyugdíjasainak nyugellátása várhatóan alacsonyabb lesz, mint a mostani járandóságok – írja a napi.hu.

A társadalmak elöregedése miatt sok ország volt kénytelen emelni a nyugdíjkorhatárt, és eltűnt, vagy eltűnőben van a nők és férfiak korhatárának megkülönböztetése is. Ez alól Kolumbia, Izrael, Lengyelország, Svájc és Törökország.

Az öregségi nyugdíjkorhatár emelése az OECD tagállamaiban a jelen állás szerint  átlagban nagyjából három évvel fog emelkedni. Az 1940-ben születetteknek megállapított 63 évről a 90-es évek szülötteinek már 66 évre.

A legnagyobb ugrás ott lesz, ahol a várható élettartamhoz kötötték a nyugdíjkorhatárt, mint például Dánia, Olaszország, Hollandia, Szlovákia, Törökország.

A mostani nyugdíjkorhatár mellett, a várható élettartam növekedésével az emberek egyre hosszabb időt töltenek nyugdíjasként. Így a korhatár politikai döntés alapján történő emelésének célja, hogy a nyugdíjrendszerek fenntarthatóak maradjanak.

Az OECD tanulmánya szerint, bár a tagállamok közül többen is emelnek korhatárt, de ez még mindig kevés, mert az aktív és a nyugdíjas életperiódus közötti egyensúly fenntartásához az 1996-os generáció esetében a nyugdíjkorhatára átlagosan 67,2 év kellene, hogy legyen, a mostani átlagos 65,8 helyett.

Az OECD tagállamok közül 18-ban lesz 65 év a nyugdíjkorhatár – köztük Magyarországon is. Dániában, Olaszországban, Hollandiában viszont 70 év fölé emelkedik a következő ötven évben.

Magyarország:

Itthon 2022-re emelik 65 évre a nyugdíjkorhatárt a 63-ról, további korhatáremelés viszont nincs jogszabályban rögzítve.

A gond az, hogy egy korábbi Eurostat tanulmány szerint ahhoz, hogy Magyarországon ne csökkenjen a nyugdíjasok életszínvonala, 72 évre kellene emelni az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Azért, mert:

  • Idén minden hatodik, magyar 65 évesnél idősebb lesz, 2030-ra pedig minden negyedik.
  • Ezzel egyidőben a valaha volt legkevesebb lesz az aktív dolgozó, járulékfizető.
  • Ráadásul a várható időtartam a nyugdíjas kor küszöbén most 21 év a nőknél és 16 év a férfiaknál, és ez a hosszú inaktív élettartam kétévente átlagosan egy hónappal még tovább is nő.

Az OECD már korábban vázolta, hogy Magyarországon nagy a veszélye a nyugdíjasok gyors elszegényedésének, és a karrierív megszakadása itt befolyásolja a leginkább negatívan a várható nyugdíj mértékét.

Ezért az OECD azt javasolta a magyar kormánynak, hogy:

Vezessék be a mindenkinek járó alapnyugdíjat

Szüntessék meg a kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségeket, különösképp a nők 40 éves nyugdíjba vonulásának lehetőségét

Kössék a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz

error: Content is protected !!