A visszatérő operatív törzs bejelentései – BEJELENTETTÉK A SZIGORÍTÁSOKAT, ÉLŐ VIDEÓ >>>

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

A visszatérő operatív törzs bejelentései – BEJELENTETTÉK A SZIGORÍTÁSOKAT, ÉLŐ VIDEÓ >>>

A koronavírus-járvány második hullámával az operatív törzs is visszatért, hogy tájékoztassa a lakosságot a magyarországi védekezés legfontosabb lépéseiről.

Június 17-e után először ismét sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, miután Orbán Viktor bejelentette az új járványügyi intézkedéseket. 23 órakor bejárnak a szórakozóhelyek, szigorodik a maszkhasználat, az iskolákban mérik a testhőmérsékletet, itt olvashatja el a rendelet részleteit!

Nem sokkal ezelőtt pedig Orbán Viktor bejelentette, hogy meghosszabbítják a hitelmoratóriumot.  Ezek után jöjjön az operatív törzs tájékoztatója a járványhelyzet alakulásáról, az érvényben lévő szabályokról, intézkedésekről!

Az operatív sajtótájékoztatóján elhangzott:

A második hullám miatt vissza tér a napi tájékoztató. 56 ezer esetben elektronikusan, személyesen pedig több mint egymillió alkalommal ellenőrizték a házi karantén betartását. A rendőrség továbbra is készen áll arra, hogy betartassák a szabályokat – mondta el kezdésként Lakatos Tibor rendőr dandártábornok.

Müller Cecília elmondta, a vírus 5. napja az ezret közelíti a fertőzések száma. Ez a pandémia természete. Látjuk, hogy a tavaszi sikeres védekezése eltér a mostani védekezéshez képest. Tavasszal megállt az élet, azóta megismertük a vírus természetét, rengeteg információt szereztünk róla. A második hullámban egy másik stratégiát fogunk alkalmazni. Most a 20-29 éves korosztály a legérintettebb korosztály. Náluk enyhe tünetekkel, pár nap alatt lezajlik a betegség, de tovább tudják adni a fertőzést. Így az idősek még mindig veszélyben vannak. A védekezésnek most az a célja, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de mindezt biztonságosan tegyük. Ezért születnek most az új szabályok, hogy ennek meg tudjunk felelni.

A járványügyi számokról elmondta, 16920 fő az azonosított koronavírus fertőzöttek száma Magyarországon, ebből 11563 fő az aktív fertőzött. Hat beteg elhunyt az elmúlt 24 órában, a legfiatalabb 55 éves volt. 809 fő az új fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában. A fertőzöttek átlagéletkora egy mozgó adat, jelenleg a teljes pandemia teljes időszakát tekintve 41 év, a második hullámban, pontosabban az elmúlt 10 napban 35 év ez az átlagéletkor. Elmondta, hogy jelenleg 30-an vannak lélegeztetőgépen.

Az új szabályokról elmondta, hogy kevés szabály van, de azokat be kell tartani.

A maszkviselésről elmondta, hogy mostantól nem csak a tömegközlekedésben és a boltokban kell viselni. A zárt terekben van a legtöbb szigorítás, ami a rendeletben fel van sorolva. Fontos, hogy a sálak, ruhadarabok nem felelnek meg a szabályos maszkviselésnek. Fontos, hogy jól kell viselni a maszkot, az orrot el kell takarni, mert cseppfertőzéssel terjed a koronavírus. Továbbra is érvényben vannak a higiéniás szabályok, kerüljük a zsúfolt helyeket, mossunk kezet sűrűbben, fertőtlenítsük a kezet a maszkhasználat előtt és után is. Akinek légúti betegsége van, ne menjen emberek közé.

23 órától bezárnak a szórakozóhelyek, a látogatási tilalom továbbra is fenáll a szociális intézményekben. Októbertől csak hőmérséklet mérés után léphetnek be az oktatási intézményekbe. A szülők maszkban bekísérhetik a gyereket.

Kérdés, válaszok:

  • Müller Cecília kérdésre elmondta, hogy naponta ellenőrzik az egészségügyi intézményeket, hogy rendelkezésre áll-e minden forrás a járvány miatti betegek ellátására. A járványkórházak esetében a terv szerint, amennyiben 80 százalékosan megtelik egy intézmény, azt jelezniük kell és kijelölik a következőt, amit járványkórházzá alakítanak.
  • A tesztekről elmondta, hogy nyilvánvalóan megnövekedett most a PCR-tesztek száma, a kijelölt laborokat bővíteni fogják, ha még inkább megnövekszik az igény. A 600 ezer teszt nagyon kicsi része volt térítéses. Kontaktkutatás során is ingyenes lesz a PCR-teszt továbbra is.
  • A világban a WHO adatai szerint az egészségügyi dolgozók az összes fertőzött 30 százalékát teszik ki. A második hullámban ez nálunk csak 5 százalék most, Müller megköszönte nekik, hogy megfelelően hordják a védőfelszereléseket.

error: Content is protected !!