Koronavírus elleni vakcina: egymillió forint lesz az oltás!!!

Koronavírus elleni vakcina: egymillió forint lesz az oltás!!!

A remdesivir nevű gyógyszert 10 éve fejlesztették ki az amerikai kutatók az ebola kezelésére, de az USA-ban végzett tesztek igazolták, hogy a koronavírus elleni harcban is bevethető. Használatától jó esetben a tünetek enyhülnek, a gyógyulás pedig gyorsabb lehet. Áprilisban azonban még arról volt szó, hogy nem biztos, hogy valóban hatásos, májusban mégis engedélyezték, hogy a súlyos betegek intravénásan kaphassák. Akkor az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyeztetési hivatal (FDA) azon az állásponton volt, hogy a remdesivir csak indokolt estekben alkalmazható, de akkor sem mindenkinél.

A Gilead Sciences most nyilvánosságra hozta az ötnapos terápia árát, ami 3120 dollár, vagyis nagyjából egymillió forint lesz.

Daniel O’Day, a cég vezérigazgatója elmondta, egy betegnek öt nap alatt hat fiolányi gyógyszerre van szüksége, így az darabonként 520 dollárba, azaz majdnem 165 ezer forintba kerül.

A fejlődő vagy kevésbé gazdag országok 2340 dollár, azaz 740 ezer forint körüli összegért juthatnak majd hozzá a kezeléshez.

Európában a gyógyszer Veklury márkanéven fut, és az Európai Gyógyszerügynökség is a napokban tett javaslatot a gyógyszer forgalmazására. Arról egyelőre nincsenek információk, mennyibe kerülne az EU-n belül a gyógyszer, illetve hogy Magyarországon is használják-e majd – írja az Index.

error: Content is protected !!