Kormányinfó: döntöttek a rezsiárakról is! Így változik a gáz és villany ára is!

Hatósági áras lesz a friss tojás és a burgonya is, döntöttek a rezsiárakról is

Az ársapkáról itt olvashat >>>

A megszokott csütörtöki helyett ezúttal szerdán tartott Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Mint az Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújából kiderült, kamatárstopról és újabb árstopról döntött a kormány az október 26-i kormányülésen, ahogy várható volt, ezek köré épült a szerdai Kormányinfó. A miniszterelnök interjúját követően az Index több meg nem nevezett forrásnál is érdeklődött, mely termékeket érinti a kormány intézkedése.Azzal a kikötéssel, hogy az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb. A többi termékhez hasonlóan az élelmiszerárstop az M-es méretű tojás és a burgonya esetében is év végéig tart, ám árstop vélhetően nem az újburgonyára és az édesburgonyára vonatkozik.

Gulyás Gergely arról tájékoztatott: december 31-ig döntöttek a rezsiárakról, a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára jövőre sem,miután azonban az energia drágább lesz, magasabb áron tudnak vásárolni is, de az emelkedés nem jelenthet terhet a lakosságnak.

A kormány ezért extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, 2022-ben 13 százalékban, 2023-ban pedig 10 százalékban állapítják meg az adókulcsot, ez mintegy 40 milliárd forint pluszt jelent a költségvetésnek.

Vállalja a kormány az igazságügyi intézkedéseket az EU-s pénzekért

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány tizenhét vállalása mellett újabbakra kényszerült annak érdekében, hogy megkaphassa az EU-s pénzeket. A miniszter hozzátette: az EU által támasztott elvárások közül azoknak tudnak eleget tenni, amelyek  nem ellentétesek a korábbi vállalásokkal, és alapvetően nem ellentétesek az ország érdekeivel.Az uniós szankciókkal kapcsolatban úgy fogalmazott: továbbra sem támogatja a kormány az energetika területét érintőket. Az amerikai félidős választásokról is szót ejtett: Magyarország tiszteletben tartja az amerikai állampolgárok döntését.

error: Content is protected !!