Kiderült: Ennyibe kerül majd egy liter étolaj, 1kg cukor, 1kg hús Október 1-től miután eltörlik az árstopot!

Nem lesz ársapka: óriási drágulás kezdődik Magyarországon!

Körülbelül 1300-1400 forintra drágulhat az étolaj az élelmiszerárstop megszűnésekor – mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL-nek.

A szakértők szerint további élelmiszer-áremelkedés várható, ennek ellenére eljött az ideje, hogy a bizonyos élelmiszereken lévő ársapkákat megszüntessék.

A KORMÁNY NEM BÍRJA TOVÁBB PÉNZZEL!!!
Az ATV Start című műsorában Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke és Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettes arról beszélt, hogy a hatósági árakat már nem lehet fenntartani, ez eredetileg egy ideiglenes lépés lett volna, de fél év az már túl van az ideiglenesség határán.

Máhr szerint egész biztos, hogy a következő időszakban tovább emelkednek majd az élelmiszer árak. Kiemelte, hogy az állam minden egyes megvásárolt termék árának egyharmadát elveszi. A 27 százalékos áfa mellett ugyanis még ott van az extraprofit-adó is, ami gyakorlatilag még négy százalékot jelent. A szakember azt mondta, Németországban és Hollandiában már pedzegetik, hogy az élelmiszereken ne legyen áfa, Máhr szerint a 27 százalékos forgalmi adót itthon is le kellene vinni 5 százalékra, mert az áfa önmagában is egy árgerjesztő adó.
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke a témához hozzászólva azt mondta, néhány éve bizonyos termékek áfáját már csökkentették, akkor meg is mutatkozott, hogy ez az intézkedés lefelé viszi az árakat is, mert a verseny kikényszeríti a kereskedőktől, hogy olcsóbban adják az adócsökkentett árucikkeket. Az élelmiszerek ára a világpiaci hatásoktól emelkedik főleg, de arról, hogy az EU-ban Magyarországon emelkednek a leginkább, ahhoz a forint-euró árfolyam is hozzájárul. A munkabérek is emelkedtek, at energiaárak hatalmasat ugranak most, emiatt a termelők is emelni kénytelenek áraikon, ez az emelés most 50 százalék körül van. Ezek együttes, drasztikus hatása a fogyasztói árakban még nem is jelent meg.
Éder szerint a tudatosabb vásárlás jelei már elkezdődtek, egyre lejjebb léptek a fogyasztók, már a középső polcok helyett az alsókból választanak, és ez a folyamat csak gyorsulni fog Éder szerint. Úgy véli, a következő időszakban egyre kevesebb élelmiszert fognak vásárolni az emberek. A hatósági árakról mindkét szakember elmondta, hogy tarthatatlanok és az intézkedés már jóval túllépett az ideiglenesség határán.


error: Content is protected !!