Jön az új személyi igazolvány!!! Kötelező lesz a régi igazolványok cseréje!!! OSZD MEG…

Jön az új személyi igazolvány!!! Kötelező lesz a régi igazolványok cseréje!!! OSZD MEG…

A román EU-elnökségnek sikerült meggyőznie a tagállamokat, az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot, hogy egységes, több biztonsági elemet tartalmazó személyazonossági igazolványokra van szükség – közölte pénteken a román belügyminiszter az állami hírügynökség beszámolója szerint.

Carmen Dan úgy nyilatkozott:

az egységes személyazonossági kártyák a tulajdonos fényképét és egy chipet tartalmaznak majd, két digitális ujjlenyomattal.
Mindezekre a határátlépések miatt lehet majd szükség.

Hozzátette, hogy a szaktárca már kidolgozott egy projektet arra vonatkozóan, hogy a hazai jogszabályokat a nemzetközi törvényekhez igazítsa ebben a kérdésben. A tervezet jelenleg a parlament asztalán van.

Arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unión belül közös keresési rendszert fognak létrehozni, amelynek segítségével egy tagállam rendőrei egyetlen keresési paranccsal minden, a rendszerben lévő adatbázisból le tudják majd hívni a keresett személyre vonatkozó információkat. Ez jelentősen megkönnyíti a körözés alatt álló személyek hollétének felderítését, és nagy segítséget nyújt a terrorizmus és az illegális bevándorlás visszaszorításában.

Közölte, az EP-vel és az Európai Unió Tanácsával közösen tárgyalnak az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (FRONTEX) hatékonyabbá tételéről az Unió külső határainak megerősítése érdekében.

error: Content is protected !!