Itt vannak a legújabb kormányzati lépések – Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjúja!!! Orbán Viktor miniszterelnök  Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország 2022.03.04

Orbán Viktor miniszterelnök  Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország 2022.03.04

Koronavírus:

“Legyőztük az ötödik hullámot”

Orbán Viktor elmondta, mi szenvedjük meg a háborút, és a szankciós intézkedéseket is. Legyőztük az ötödik hullámot – mondta a kormányfő. Mostmár meg lehetett engedni, hogy visszajöjjünk a  korábbi járványügyi intézkedésekből. Egyelőre a helyzet biztató, nem lehet udni, ez volt-e az utosló hullám.Háború:

Orbán Viktor: Magyarország most a menedék

Orbán Viktor a beszélgetés elején közölte, amit most látunk, az a krízisnek az eleje. Találkozott a Magyarországra menekültekkel, a belső területekről jönnek, és persze vannak kárpátaljai magyarok. Találkozott harmadik országból érkezőkkel, így nagyon sok indiaival. Orbán Viktor beszélni fog az indiai kormányfővel, hogy hazamenjenek az indiaiak. Sok más ország esetében is hasonló a helyzet. Magyarország most sokaknak a menedék. 

“Le a kalappal az önkéntesek előtt”

Kárpátalja jelenleg még nem katonai terület, ami nagy szerencse. Ha ez megváltozna, akkor onnan is nagyon sokan jönnének – mondta a kormányfő. Szólt arról is, hogy meg kell szervezni az ittmaradók életét, de egyelőre 70-80 százalék továbbmegy. A harmadik országbelieket pedig haza fogjuk reptetni. Akik itt maradnak, azoknak itt kell megteremteni az életet – tette hozzá. Az oltatlanokat be kell oltani. Minden állami szervnek megfeszített munkát kell végeznie. Le a kalappal az önkéntesek előtt – mondta Orbán Viktor. Ők adják a nagy támaszt az állami szervek mögött

Orbán Viktor: Mi a békében vagyunk érdekeltek

Orbán Viktor elmondta, zajlanak az egyeztetések a munkaadókkal, hogyan lehet az itt lévőket állásokba elhelyezni. Ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de a nemzetállamok cselekednek. Nem tudom, mi folyik Brüsszelben, de ha erre várnánk, akkor nagyon súlyos állapotok alakulnának ki a határon – mondta Orbán Viktor. Brüsszel egy fillért nem adott a migrációs nyomásra és a kerítésépítésre, így magunk oldjuk meg ezt. Mi a békében vagyunk érdekeltek. 


A NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk, arra hogy megvédjük magunkat

Orbán Viktor közölte, nagy jelentőségű dolog történt Németországban, mert az ottani haderőfejlesztés révén teljesen meg fog változni Európa. Németország újrafelfegyverzése történik most. A hiányzó német haderőt az amerikaiak pótolták. Gyenge ember nem kap békét – mondta a kormányfő. Senki nem fogja az életét kockáztatni, hogy megvédjen másokat. A NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk, arra hogy megvédjük magunkat. Ha a felkészülést egy ilyen konfliktusra nem csináljuk meg, akkor az később sem fog menni. Mi időben kezdtünk hozzá – mondta Orbán Viktor.


A baloldal belevinné a háborúba az országot

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ezért van szükség stratégiai nyugalomra – mondta a kormányfő. Mindenki felzaklatott állapotban van a háború miatt. Egy ilyen helyzetben könnyű hibázni, ezért nem szabad semmilyen elkapkodott döntést hozni. Úgy látom, a baloldal a háború oldalán áll, mert amit ők akarnak, az belevisz minket a háborúba. 

A kormányfő szerint a fegyverszállítás katonai célponttá alakítaná Kárpátalját. Nem lehet a nyugati barátainkank szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal – tette hozzá. Ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága – mondta a kormányfő.

Itt vannak a legfontosabb veszélyek

A közvetlen veszély, hogy a nyugatiak a szankciók mellett döntöttek. Mi nem akartunk okoskodni a szankciókról – ismertette a kormányfő. Orbán szerint az egység a fontos, de a szankcióknak ára van. Ezt rövid távon meg fogjuk fizetni, és a szankciók negatív hatásainak a kiküszöbölésén fogunk dolgozni – tette hozzá. A második közvetlen veszély az energiaárak hirtelen megemelkedése, és védeni kell a rezsicsökkentés eredményeit. A harmadik probléma, hogy az infláció 50 százalékát az energiaáremelés adja, és ez tovább fog nőni – ismertette a kormányfő. Középtávon veszély, hogy az egész európai gazdaság teljesítménye kisebb lesz, így mindent újra kell kalkulálni. Minél hamarabb ér véget a háború, annál kisebbek lesznek a károk.   

 

error: Content is protected !!