Ingyen tankönyv : nem mindenkinek ingyenes, de 2020-tól már mindenki ingyen kapja majd!!!

Ingyen tankönyv : nem mindenkinek ingyenes, de 2020-tól már mindenki ingyen kapja majd!!!

Tanévkezdés. Bár 2020-tól már minden közoktatásban tanuló diák ingyen kapja majd a tankönyvet, vannak olyan szülők, akik épp lemaradtak minden kedvezményről. Hajdu Mariann nagyobbik lánya tavaly végzett az egyik miskolci gimnáziumban, a kisebbik pedig szeptembertől lesz 12-es.

Így egyiküknek sem járt a tankönyveket érintő kedvezmény. Mariann úgy emlékszik, hogy olyan 15-16 ezer forintból jött ki egy-egy gyereknek a tankönyvcsomagja, így szeptemberben 30 ezer forint körül fizetett a könyvekért minden évben.

– Természetesen kigazdálkodtam az összeget, de az egyáltalán nem tetszett, hogy olyan könyveket is megvetettek az iskolák, amelyeket aztán a gyerekek nem is használtak. A középiskolában például sok tanár a saját jegyzetéből tanított, és a tudnivalókat lediktálta a diákoknak. Az is furcsa volt, hogy a lányaim két tannyelvű osztályba jártak a gimnáziumban, tehát a történelmet idegen nyelven tanulták. Ennek ellenére meg kellett venniük a magyar nyelvű történelemkönyvet is, amibe persze bele sem lapoztak – vázolja a helyzetet az édesanya.

Máshogy akarta

Elmeséli azt is, hogy kisebbik lánya az általános iskolában sok könyvet nem akart megvenni, mert összegyűjtötte a nővére és az unokanővére tankönyveit. Ennek az iskola nem nagyon örült, nem tudni miért, talán bonyolultabb volt így a rendelés, de végül megengedték a lányomnak, hogy ne vegyen meg minden tankönyvet.

– Ezt sem értem, miért ódzkodott az iskola, hiszen a már meglévő könyvek tartalma ugyanaz volt, mint a néhány évvel előbb kiadottaknak. A gyerekeimnek egyébként a drága nyelvkönyvek tették borsossá a tanévkezdést – jegyzi meg Mariann.

Véleménye szerint a tankönyveket úgy kellett volna fokozatosan ingyenessé tenni, hogy első évben 10 százalékot kap minden diák, majd 20-at és így tovább. Akkor most nem fordulhatna elő, hogy az egyik család egy fillért sem fizetett a könyvekért gyereke iskolás évei alatt, a másik pedig végig fizette a teljes összeget.

error: Content is protected !!